• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica"
Jeszcze osobna kwestia, ile ten "dziewiczy" okres trwa. Ja straciłem pierwsze i drugie darmowe fora ZSKHiW, ale na dzień dzisiejszy zawarte tam materiały miałyby co najwyżej wartość historyczną i sentymentalną.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(19-12-2021 16:00)Ametyst Faradobus napisał(a): Ja straciłem pierwsze i drugie darmowe fora ZSKHiW, ale na dzień dzisiejszy zawarte tam materiały miałyby co najwyżej wartość historyczną i sentymentalną.
Ładne mi „co najwyżej”… ;-)
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
No perdykło to perdykło, Danka, na ch*j drążyć temat?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(19-12-2021 12:02)Helwetyk napisał(a):
(19-12-2021 11:57)Ametyst Faradobus napisał(a): Możemy natomiast nowym mikronacjom proponować taką lokalizację, aby była ona jak najbardziej dogodna z ich punktu widzenia.
Lokalizację, powierzchnię, strukturę, poradnik instalacji własnego forum na CT8 tak, by później można było przenieść się na własny serwer, proponowany układ forum (ta patologiczna miłość Pollinu do wielopoziomowych struktur i milionów działów)…
Ja bym w tę stronę raczej nie szedł, bo to tylko przyspieszy pączkowanie na coraz więcej dwuosobowych państw. Dlaczego w łatwy sposób nowe państwo ma móc założyć ktoś, kto nie wie kompletnie, jak się do tego zabrać?
Może jeszcze zaprosimy ich do organizacji międzynarodowej? Wink
(20-12-2021 09:07)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym w tę stronę raczej nie szedł, bo to tylko przyspieszy pączkowanie na coraz więcej dwuosobowych państw. Dlaczego w łatwy sposób nowe państwo ma móc założyć ktoś, kto nie wie kompletnie, jak się do tego zabrać?
To właśnie wspomniane powody, dla których taki poradnik dotąd nie powstał. ;-)

Z mojej perspektywy: takie państwa i tak powstają (ba, sam Pollin nie jest jedynym uniwersum), łatwo nie jest — jakkolwiek intuicyjnie zgadzam się, że mogłoby to statystycznie raczej zachęcać niż zniechęcać — a i w małych mikronacjach, jakkolwiek tautologicznie by to nie brzmiało, nie widzę nic złego. Oczywiście, najlepiej byłoby, gdyby nowe mikronacje powstawały na już istniejącym forum, w swojego rodzaju poczekalni, a dopiero w razie umiarkowanego sukcesu przenosiły się na swoją infrastrukturę; analogicznie w przypadku mapy mikroświata. Ale z perspektywy osoby trzeciej łatwo się wypowiadać, co kto powinien, prawda…
Proponuję:
Termin - od 29 stycznia 2022 r. (sobota)
Temat colloquium - Działalność narracyjna w Mikroświecie: znaczenie, przykłady, koncepcje.
Wstępny temat mojej prelekcji - Narracja: nadbudowa czy esencja Pollinu?
Inne przykładowe tematy "do wzięcia" spośród wspomnianych w toku powyższej dyskusji - Zagospodarowywanie wyludnionych obszarów. Lokacja nowych państw.

Colloquium byłoby otwarte na rozważania teoretyczne ("narracjologiczne"), jak i wypowiedzi praktyków prowadzących aktywnie działalność narracyjną w jakiejś dziedzinie. No tutaj oczywiście głównie zwracam się do najbardziej wytrwałych narratorów obecnych na forum @Helwetyk @'Ametyst Faradobus' @'Ronon Dex'. Ale też zapraszam kol. 'AleksanderNovak', który w toku swoich studiów magisterskich wykazał zainteresowanie kwestią narracji i obecnie pracuje nad historią przedinternetową. No i ogólnie wszystkich, którzy mają jakiś pomysł na wystąpienie (choćby krótkie, ścianoteksty nie są wymagane).

@'Ametyst Faradobus' zatwierdzasz termin i temat? Jeśli tak, to tradycyjnie proszę o zaproszenia według stałego wzoru, najpóźniej do połowy stycznia, żeby wszyscy zainteresowani mieli czas się przygotować. Ja roześlę.
Przypomnij mi się w Nowy Rok.

Zatwierdzam
Ametyst Faradobus

Z najwyższą przyjemnością wezmę udział, konsekwentnie żadnego dłuższego tekstu nie napiszę. ;-)

Temat bardzo dobry.

Narracja, jak wiadomo, stanowi oczywistą esencję (jeżeli dobrze rozumiem tak postawioną półmarskistowską dychotomię…).
(30-12-2021 23:06)Helwetyk napisał(a): Narracja, jak wiadomo, stanowi oczywistą esencję (jeżeli dobrze rozumiem tak postawioną półmarskistowską dychotomię…).
O, i to jest wartościowy komentarz metodologiczny!
Rzeczywiście chyba należałoby konsekwentnie w tytule zawrzeć bazę i nadbudowę. A jeśli esencja, to... akcydens?
(30-12-2021 23:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Rzeczywiście chyba należałoby konsekwentnie w tytule zawrzeć bazę i nadbudowę.
Może tak bardziej „dla ludzi” — istota czy dodatek…? (Mam nadzieję, że nie głoszę tutaj herezji).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości