• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbudowa Sił Zbrojnych Brodrii
Z tego co wiem, wolą Cara jest odbudowa Sił Zbrojnych i przywrócenie im dawnej świetności. Można by się za to powoli zabrać... co wymaga pewnych ustaleń.

1/ Kwestia założonej liczebności oraz podziału np. czy tworzymy jakieś okręgi wojskowe itp.
2/ Sprzętowo jak rozumiem będziemy się opierać na wzorcach rosyjskich i zbliżonych?
3/ Czy systemy organizacyjne też opieramy na rosyjskich wzorcach? Oczywiście mam na myśli wzorce organizacyjne, a nie kopiowanie czegoś żywcem, różne systemy organizacyjne maja po prostu pewne prawidłowości, które warto wziąć pod uwagę.
Co się tyczy liczebności, to może zacznijmy od podstawowych rzeczy, z pozoru niezwiązanych z wojskiem...

Przyjrzałem się mapie Brodrii i "na oko" wychodzi mi, że powierzchnia Brodrii wynosi ok. 4 720 000 km2. Czy dobrze myślę?

Jeśli tak, to w zasadzie całkiem sporo...

Skoro mamy się wzorować na realowej Rosji, to przyjąłbym następujące przeliczniki. Powierzchnia Rosji wynosi nieco ponad 17 000 000 km2 (przyjmijmy tak dla ułatwienia obliczeń). Liczebność rosyjskiej armii to ok. 1 mln żołnierzy (pi razy oko dla ułatwienia jw.). Dzieląc liczbę żołnierzy przez powierzchnię wychodzi nam że w przypadku Rosji na 1km2 przypada ok. 0,06 żołnierza.

Wykorzystajmy tę zależność i uznajmy, że w Brodrii też będzie przypadało 0,06 żołnierza na 1km2. Przy założeniu, że nie pomyliłem się w trakcie liczenia ogólnej powierzchni Brodrii, wyjdzie nam, że liczebność brodryjskiej armii uwzględniając rosyjski wzorzec powinna wynosić ok. 280 tys. żołnierzy. Jeśli źle obliczyłem powierzchnię kraju, to po prostu odpowiednio zmniejszmy lub zwiększmy ww. liczebność o współczynnik rosyjski.

Co się tyczy pytań nr 2 i 3 - tak, jak napisałem wyżej, myślę że wskazane będzie oparcie się o rosyjskie wzorce. Oczywiście z umiarem, ale głównie sprzętowo i organizacyjnie.
(12-01-2022 19:29)Iwan Pietrow napisał(a): Skoro mamy się wzorować na realowej Rosji, to przyjąłbym następujące przeliczniki. Powierzchnia Rosji wynosi nieco ponad 17 000 000 km2 (przyjmijmy tak dla ułatwienia obliczeń). Liczebność rosyjskiej armii to ok. 1 mln żołnierzy (pi razy oko dla ułatwienia jw.). Dzieląc liczbę żołnierzy przez powierzchnię wychodzi nam że w przypadku Rosji na 1km2 przypada ok. 0,06 żołnierza.

Wykorzystajmy tę zależność i uznajmy, że w Brodrii też będzie przypadało 0,06 żołnierza na 1km2. Przy założeniu, że nie pomyliłem się w trakcie liczenia ogólnej powierzchni Brodrii, wyjdzie nam, że liczebność brodryjskiej armii uwzględniając rosyjski wzorzec powinna wynosić ok. 280 tys. żołnierzy. Jeśli źle obliczyłem powierzchnię kraju, to po prostu odpowiednio zmniejszmy lub zwiększmy ww. liczebność o współczynnik rosyjski.
Można się oprzeć też na przeliczniku ilości żołnierzy na liczbę narracyjnej ludności. O ile kiedykolwiek to ustalono lub mamy zamiar to ustalić....

Ale liczba około 300 tys. żołnierzy wydaje się w obecnej sytuacji rozsądna... jakbyśmy tego nie liczyli. Co nawet by pasowało bo zamierzałem w Nan Di utworzyć Siły Samoobrony o liczebności docelowo (bo nie od razu) ok. 150-200 tys. żołnierzy, a Imperialna Brodria jest terenem większym.

W sumie gdyby oprzeć się na dywizjach, to te w systemie rosyjskim są około 13/15-tysięczne. Chociaż przyznam, że tam nieźle mieszano w ostatnim 20/30-leciu ze strukturami. Jednak byłbym za tym by stworzyć dywizje o strukturze pułkowej - odmiennie niż w RB, gdzie są większe dywizje o strukturze brygadowej (18-19 tysięczne). Rosyjski system zawsze opierał się na większej liczbie związkuów taktycznych i operacyjnych, ale o mniejszej liczebności niż ich "zachodnie" odpowiedniki (wyjątkiem było okres schyłku ZSRR i początku FR gdy kombinowai z korpusami o brygadowej strukturze). I moim zdaniem tego możemy się trzymać.

Jeżeli założymy, że jakieś 2/3 liczebności ISZ to będa wojska lądowe to wyjdzie jakieś 12 dywizji około 14-tysięcznych (reszta do 200 tys. to jednostki szczebla wyższego). Do tego dojdzie 6 dywizji Nan Di - bo tyle zamierzałem stworzyć na początek czyli po jednej dla każdego już wyznaczonego okręgu wojskowego oraz jedna dodatkowa "gwardyjska" w stołecznym okręgu.

Na marynarkę wojenną nie musimy kłaść jakiegoś specjalnego nacisku w Imperialnej Brodrii (co nie oznacza, że mam zamiar to zaniedbać), ale w Nad Di będzie ona proporcjanalnie większa (w stosunku do innych rodzajów wojsk). W obu przypadkach trzeba stworzyć solidne lotnictwo... no i na pewno wojska rakietowe. Pierwotnie planowałem nieco inaczej stworzyć Siły Samoobrony Nan Di, ale zmiana Cara powoduje, że większy nacisk będzie położony na kompatybilność ISZ i SSND.

W nabliższym czasie siądę do propozycji struktur oraz sprzętowych, zapewne w weekend zacznę...
Tak gwoli ścisłości. Ja powierzchnię Brodrii liczyłem razem z Nan Di... Bez Nan Di wychodzi mi, że powierzchnia Brodrii to ok. 3 200 000 km2.

Dobrze, że napisałeś o Nan Di. Teraz będziemy bardziej precyzyjni.  

> Można się oprzeć też na przeliczniku ilości żołnierzy na liczbę narracyjnej ludności. O ile kiedykolwiek to ustalono lub mamy zamiar to ustalić....

To jest kwestia, którą też wypadałoby poruszyć. Kiedyś prowadzono takie statystyki. Przeszukiwałem archiwalne forum pod tym kątem, ale nic nie znalazłem... Musimy zatem ustalić wszystko na nowo. Lepsze to o tyle, że mamy możliwość dopasowania wszystkiego pod siebie.

Skoro wzorujemy się na Rosji, to przy obliczaniu liczby ludności możemy przyjąć też mniej więcej obowiązujący w jej przypadku współczynnik osób na km2. W Rosji to ponad 8 osób. Ja bym trochę tę liczbę zwiększył i przyjął, że liczba osób na km2 w Brodrii wynosi 10. W tym układzie liczba ludności Brodrii wyniesie ok. 32 000 000. 

I jest to całkiem dobra liczba... Nie jest przesadzona. W Nan Di, które wzorujemy na Chinach liczba ludności to ok. 50 mln osób. Myślę, że w naszych realiach te zależności są w porządku (w realu liczba mieszkańców Chin jest nieporównywalnie większa do liczby mieszkańców Rosji i chyba nie ma sensu tego kopiować).

Po uwzględnieniu, że do powierzchni Brodrii nie zalicza się Nan Di i ustaleniu liczby jej ludności według ww. zasad, bez względu na przyjęte przeliczniki (liczby żołnierzy na 1 km2 czy liczby żołnierzy do ogólnej liczby ludności), zmniejszy nam się liczba brodryjskiego wojska. Pomimo tego ja bym jednak utrzymał, że jego liczebność to ok. 300 tys. żołnierzy. Przemawiają za tym dwa argumenty:

1) Wypadałoby, żeby w Brodrii było jednak nieco więcej wojska niż w Nan Di;
2) W realowej Rosji wojsko i tradycje wojskowe były zawsze bardzo istotne. Armia Rosji jest bardzo duża. Wojsko służy do obrony granic, ale też stanowi ważny element państwowej propagandy. Myślę, że możemy się tego trzymać. 

Do tego co napisałeś Rononie, ja bym jeszcze dodał, że fajnie by było mieć wojska powietrznodesantowe (jakkolwiek sens istnienia tego rodzaju wojsk uważam za bezsensowny). To jest taki rosyjski fetysz. W propagandzie to właśnie desantnicy są prawdziwymi mężczyznami i wiernymi patriotami. Możemy to wykorzystać na naszym gruncie.
(12-01-2022 21:22)Iwan Pietrow napisał(a): Do tego co napisałeś Rononie, ja bym jeszcze dodał, że fajnie by było mieć wojska powietrznodesantowe (jakkolwiek sens istnienia tego rodzaju wojsk uważam za bezsensowny). To jest taki rosyjski fetysz. W propagandzie to właśnie desantnicy są prawdziwymi mężczyznami i wiernymi patriotami. Możemy to wykorzystać na naszym gruncie.

Ależ oczywiście... ja to ująłem w pozycji "reszta do 200 tys. to jednostki szczebla wyższego", przy czym wcale nie musi być to równo 200 tys. Oszacowałem ta kwestię na "około", równie dobrze 210 tys. Ta czy inaczej mamy jeszcze ze 30-35 tys. do zagospodarowania, spokojnie w to wejdzie parę (w tym przypadku) brygad powietrznodesantowych. Takie formacje są zdecydowanie mniejsze liczebnmościa żołnierzy od swoich lądowych odpowiedników (ze zrozumiałych względów). Bez problemu możemy sobie stworzyć na początek ze 3 takie brygady.
Skoro już jesteśmy przy wojsku rosyjskim jako elemencie tradycji i szeroko rozumianego życia społecznego: czy armię Rosji liczycie razem z Gwardią Narodową? Do tego dochodzą jeszcze formacje kozackie i inne pomocnicze.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To super. Czekamy w takim razie na wstępne schematy. Ja przemyślę jeszcze ogólne kwestie związane ze sprzętem i strukturą wojsk - co, gdzie, ile, itd.
(12-01-2022 21:32)Iwan Pietrow napisał(a): Ja przemyślę jeszcze ogólne kwestie związane ze sprzętem i strukturą wojsk - co, gdzie, ile, itd.
Przemyśl, ale parę propozycji w tej materii (sprzętu) również w weekend złożę, to sobie dogramy koncepcje.
> Skoro już jesteśmy przy wojsku rosyjskim jako elemencie tradycji i szeroko rozumianego życia społecznego: czy armię Rosji liczycie razem z Gwardią Narodową? Do tego dochodzą jeszcze formacje kozackie i inne pomocnicze.

Nie, ja liczyłem tylko armię, bez tych innych organizacji.

Jeśli już o nich mowa, to ja bym w Brodrii podciągnął je po prostu pod szeroko rozumiane siły porządkowe. Wzorem radziecko / rosyjskim można by utworzyć jedno Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, któremu te wszystkie formacje porządkowe (straż graniczna, policja, OMON, itd.) by podlegały.
Czy przewidujecie jakieś siły (porządkowe?) będące do dyspozycji etnarchatów, np. Nowej Ordy?
[Obrazek: Mongol_tug.jpg]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości