17-01-2022 21:39
A jak Pan Jezus powiedział?
|
12. Debata tematyczna W stronę adhocracji?
|
(17-01-2022 21:38)Karol Medycejski napisał(a): no ja cały czas podtrzymuję swoją tezę, że im mniej świstków w mirkonacjach, tym lepiej. Gwarantem tego, że nie będzie burdelu niech będzie nieposkromiona wola i siła Lwa.No tak... też to popieram, ale jeżeli mamy być konsekwentni to musimy usiąść i skrajnie uprościć to wszystko. Czyli zmieniami Konsytutcję, wywalamy zbędne ustawy (komasujemy urposzczone prawo w 3-4 ustawach podstawowych) i bawimy się bardziej na luzie...
17-01-2022 21:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2022 21:41 przez Pius Maria Medycejski.)
Karol Medycejski:
> A jak Pan Jezus powiedział? Jeszcze jak.
17-01-2022 21:43
Przy tym "owocu" to już nawet Dobry Boże nie pomoże.
17-01-2022 21:44
17-01-2022 23:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2022 23:06 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
(17-01-2022 21:38)Karol Medycejski napisał(a): Nie lubię też wolnej amerykanki i robienia yoyo z Bialenii, więc nie zgodzę się nigdy na to, żeby uwzględniać z automatu wszelkie życzenia - zwłaszcza osób, które wpadają tu na chwilę lub są od 5 minut.No wiadomo, w tę stronę też nie można przesadzić, bo jednak całkiem scenariusza sarmackiego, czyli zamiany pokoleniowej nie chcemy (ciekawa jest obserwacja, że przejęcie tam władzy przez młodsze pokolenie doprowadziło do zniechęcenia i ucieczki sporej części starszego, również w kierunku Leocji). Celem powinno być raczej ułatwienie łagodnej kontynuacji i zastępowalności. Dlatego ułatwianie i zachęcanie byłoby, moim zdaniem, krokiem w dobrym kierunku, ale już hołubienie wszystkich za wszystko i dawanie najwyższych stanowisk za minimalny wysiłek to przesada.
18-01-2022 10:16
No tak jak mówię: młodzi niech przychodzą, działają, trzeba ich zapraszać do obejmowania także tych wysokich stanowisk (mam nadzieję, że w przyszłym Gabinecie znajdą się także ludzie młodsi), niech mają szerokie możliwości, niech ich nic nie krępuje. Niech się uczą nie tylko od nas, ale i na własnych błędach, bo w pewnym momencie powinni przejąć ster. Jednocześnie trzeba zrobić tak, aby takie dziady jak my nie musiały zniechęcone uciekać do przysłowiowej Leocji (i tak połowa z nas ma tam domy jak Jan Karol I na Dominikanie) tylko żeby mogli działać w Bialenii zgodnie ze swoimi preferencjami - na przykład w samorządach.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
24-01-2022 20:03
Coś ucichło.
Ja sam chwilowo nie miałem czasu, aby na spokojnie sformułować propozycję zmian, ale od jutra powinienem nad tym trochę popracować, aby przejść do fazy pracy nad konkretnym projektem. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
25-01-2022 12:46
Z uwagi na zgłoszoną potrzebę udzielam z góry wszystkim zainteresowanym, także obcokrajowcom, zgody na udział w tej debacie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]() |