• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbudowa Sił Zbrojnych Brodrii
Jak to mówią anglosasi - take your time. Nigdzie się nie spieszymy. Smile
A myśmy przy armii ZSKHiW od plutonów zaczynali. Ostatecznie i tak powołałem najpierw dywizje. xD
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(13-01-2022 11:53)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Nowa Orda chciałaby mieć jakieś swoje oddziały (mogą być teoretycznie porządkowe), pod dowództwem Chana. Nie muszą być super zaawansowane i nowoczesne, będą służyły głównie do parad i tłumienia protestów. Możecie nam dać jakąś przestarzałą brodryjską i nandińską broń.
"Mam pomysła" na oddziały Nowej Ordy... ale daj mi chwilę, bo obecnie jestem zawalony chwilowo realem (szybka "fucha"), ale to będzie coś co przetransponuje tradycyjną kawalerię (czyli pasuje do "mongołów") na lata 50/60-te.
Tak sobie przed chwilą pomyślałem, że chciałbym, aby w brodryjskiej armii było dużo systemów artyleryjskich - wszelkiego rodzaju artylerii samobieżnej i rakietowej.

W pułkach będziemy mieć dywizjony artylerii. A co na szczeblu dywizyjnym? Jeden dodatkowy pułk artyleryjski do całości? Chyba żeby stworzyć dodatkowe brygady artylerii, z których na szczeblu armijnym w zależności od zapotrzebowania wydzielałoby się właściwe oddziały i pododdziały?

Marsz Artylerzystów na zachętę. Smile 

(26-01-2022 21:16)Iwan Pietrow napisał(a): W pułkach będziemy mieć dywizjony artylerii. A co na szczeblu dywizyjnym? Jeden dodatkowy pułk artyleryjski do całości? Chyba żeby stworzyć dodatkowe brygady artylerii, z których na szczeblu armijnym w zależności od zapotrzebowania wydzielałoby się właściwe oddziały i pododdziały?
Zgodnie z zasadami... w pułku jest dywizjon artylerii z działami 122 mm (2S1... trzeba wreszcie zacząć od opracowania kompleksowego systemu brodryjskich oznaczeń sprzetu, bo już przy Nan Di mam problem z odnoszeniem się do Brodrii i muszę lawirować), w dywizji pułk artylerii z działami 152 mm (2S3) oraz artyleryjskimi wyrzutniami rakiet (BM-21). Natomiast na wyższym szczeblu armaty 203 mm 2S7 oraz wyrzutnie rakiet taktycznych.

Ale może przysiądźmy nad tym nazewnictwem...
Pomyślę nad tym systemem. Powyżej zamieszczałem wstępne przymiarki - przeglądałeś je?

Co do artylerii - super, wszystko jasne.
(27-01-2022 11:00)Iwan Pietrow napisał(a): Pomyślę nad tym systemem. Powyżej zamieszczałem wstępne przymiarki - przeglądałeś je?
Właśnie mam trochę czasu i siedzę nad propozycją oznaczeń... dzisiaj wrzucę na forum pod dalszą dyskusję.
Wstępnie... do ewentualnej akceptacji lub poprawki.

Masy oczywiście zaokrąglałem oraz czasami opierałem się na własnej, a czasami na bojowej- chodziło o to by unikać powtarzania się liczb, nawet w innych grupach pojazdów (choć w przypadku BMP-1 i BRM-1 celowo taka sama liczba jest pozostawiona). Oczywiście części tych pojazdów w ogóle nie przewidujemy, ale robiłem to jako "system". Są jeszcze braki bo muszę siąść nad "opelotką" by uniknąć realowego ZSU oraz nad kwestiami dział holowanych, pojazdów samochodowych czy systemów rakietowych.

Odmiany i wersje pójdą jako oznaczenia literowe, bo liczbie... np. T-55A to byłby OBT-36A.

Czołgi/основной боевой танк

OBT-36 = T-55
OBT-38 = T-62
OBT-39 = T-64
OBT-41 = T-72
OBT-43 = T-80
OBT-46 = T-90

BREM-31 = WZT na podwoziu T-55

Transportery opancerzone-kołowe/бронированный колёсный транспортёр пехоты

BKTP-5 = BRT-40
BKTP-10 = BRT-60
BKTP-12 = BRT-70
BKTP-13 = BRT-80
BKTP-21 = BRT-90 / alternatywnie BKMP-21, bo formalnie można go sklasyfikować jako kołowy BWP (z racji uzbrojenia)

Transportery opancerzone-gąsienicowe/бронированный гусеничный транспортёр пехоты

BGTP-11 = MTLB

Pojazdy rozpoznawcze/бронированная колёсная разведывательная машина

BKRM-6 = BRDM
BKRM-7 = BRDM-2
BKRM-8 = GAZ-3937
BGRM-14 = BWR-1

Bojowe wozy piechoty/боевая гусеничная машина пехоты

BGMP-14 = BMP-1
BGMP-15 = BMP-2
BGMP-19 = BMP-3

Działa samobieżne/самоходная артиллерийская установка

SAU-16 lub SAU-16/122 = 2S1
SAU-27 lub SAU-27/152 = 2S3
SAU-42 lub SAU-42/152 = 2S19
SAU-47 lub SAU-47/203 = 2S7

Wyrzutnie rakiet/реактивная система залпового огня

RSZO-122/40 - BM-21
Powyższe oznaczenia są w porządku. Nie mam uwag.

Wychodząc trochę w przyszłość - czytałem sobie niedawno ciekawy artykuł o tym, że rosyjska logistyka wojskowa ma obecnie spore problemy z szybkim przenoszeniem jednostek z jednego krańca kraju na drugi. Problemem jest to, że w rosyjskiej armii brakuje samolotów transportowych - łącznie mają ich na stanie ponad 100 sztuk (w większości Ił-76). Do przerzucenia batalionu zmechanizowanego z całym sprzętem potrzeba ok 25-30 takich samolotów. Oznacza to, że na raz (zakładając, że wszystkie samoloty są sprawne i działają bez zarzuty) Rosjanie mogą przerzucić samolotami mniej więcej 3 bataliony zmechanizowane. To mało w sytuacji szybko toczącego się konfliktu... Kolej nie jest taka szybka...  

W zasadzie w Brodrii też będziemy mogli spotkać się z takim problemem. Nasz kraj jest spory. Co prawda nie tak duży jak realowa Rosja, ale nawet w naszych warunkach sprawne zarządzanie logistyką w czasie wojny może być problematyczne. 

Do czego dążę - jak już będziesz, Rononie, tworzyć schematy dla Sił Powietrznych, to weź pod uwagę, że przyda nam się dobrze rozwinięte lotnictwo transportowe. Oczywiście skądś je będziemy musieli pozyskać - to będzie pole do rozwoju na przyszłość. Na razie można przyjąć, że w tym zakresie jest u nas bardzo słabo, a większość sprzętu transportujemy tradycyjnymi metodami, tj. koleją.
(30-01-2022 19:08)Iwan Pietrow napisał(a): Do czego dążę - jak już będziesz, Rononie, tworzyć schematy dla Sił Powietrznych, to weź pod uwagę, że przyda nam się dobrze rozwinięte lotnictwo transportowe. Oczywiście skądś je będziemy musieli pozyskać - to będzie pole do rozwoju na przyszłość. Na razie można przyjąć, że w tym zakresie jest u nas bardzo słabo, a większość sprzętu transportujemy tradycyjnymi metodami, tj. koleją.
Przede wszystkim musimy stworzyć przemysł zbrojeniowy. Wiem, ze jestes zwolennikiem jednego przedsiębiorstwa, ale ja optuję jednak za odrębnym dla sprzetu wojsk lądowych i lotniczym. Cały czas chodzi mi po głowie utworzenie Zjednoczenia Przemysłu Lotniczego na wzór realowej Rosji, fakt oni tam mają niejedne - ale nam jedno wystarczy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości