• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nota Prezydenta Republiki Bialeńskiej
Wasze Ekscelencje,
Drodzy Suderlandczycy,

Z niepokojem obserwuję przedłużający się brak aktywności w miejscach publicznych Suderlandu. Jako gospodarz forum oraz przywódca zaprzyjaźnionego narodu, jestem tym szczerze zasmucony i pragnę dowiedzieć się, czy problemy w aklimatyzacji w nowym miejscu związane są z jakimiś naszymi przewinami lub zaniedbaniami? 

Zawierając układ stowarzyszeniowy, liczyliśmy na rozwój wzajemnej współpracy i obopólną korzyść. Niestety, okazało się, że Suderland w obecnej sytuacji nie jest aktywniejszy, aniżeli byłby poza stowarzyszeniem. Czy mogę Wam w jakiś sposób pomóc? Nie tylko ja, ale - jestem przekonany - także inni Bialeńczycy, byliby gotowi, by dopomóc Suderlandczykom, gdyby tylko wytyczyli kierunek.

Z wyrazami szacunku,
Andrzej Płatonowicz Ordyński, praeses et conducator 

Ekhe realioza ekhe *kaszel palacza*
To chyba jakaś epidemia realiozy w Suderlandzie zapanowała. Wink Zamknęliście się na kwarantannach?
Wasza Ekscelencjo Prezydencie, 

W imieniu narodu suderlandzkiego dziękuję za wyrażoną troskę. Mogę potwierdzić, że za nieaktywnością w dużej mierze stoi realioza. Odnosząc się do nieistniejącego reala, w tym semestrze miałem 13 przedmiotów co kończylo się potrzebą robienia prezentacji jednej na tydzień i narastającym zmęczeniem, niechęcią do robienia czegokolwiek więcej. Kiedy zbliżal się koniec semestru zdecydowano o zrobieniu sesji egzaminacyjnej zdalnie i część wykładowców zdecydowała o napisaniu eseju na zaliczenie przedmiotu co zabierze mi kolejny tydzień lub dwa z możliwości dużej aktywności. 

To tyle jeśli chodzi o usprawiedliwienie samego siebie. Jednakże chciałbym podkreślić, że gdybym widział w narodzie aktywność zawsze znalazłbym jakąś chęć, czas do napisania, pociągnięcia czegoś i działania na rzecz kolektywu jaki żeśmy tworzyli tyle lat. Nie chcę podejmować osobiście żadnej decyzji dotyczącej przyszłości Suderlandu, ale chcę podkreślić, że naród, który nie jest w stanie zapewnić sobie stabilnego bytu państwowego, nie zasługuje na przetrwanie. Niestety, zdarzało się, że słyszę deklaracje, a potem tłumaczenie, że ktoś coś by zrobił coś, ale nie wie co i nawet po wskazaniu drogi, ta osoba nic nie wykonuje. 

Suderland mam wrażenie wpadł w okres, w jakim dawno temu znalazła się Brodria, która w latach, 2018-2020 była pozbawioną władzy próżnią, w której każdy coś chciał, każdy miał do niej sentyment, ale brakowało porozumienia. Widzę jednak, że Brodria ustabilizowała swoją państwowość i trwa. Mam nadzieję, że przykład brodryjski będzie wzorem dla nas i opamiętania się Suderlandczyków. 

W przeciągu najbliższych 72 godzin postaram się wybadać w narodzie chęci do aktywności, działania i wyciągnięcia z przeprowadzonej sondy wniosków. W ten sposób znajdę pewnie także kwestie, w których bratni naród bialeński będzie mógł nam pomóc. 

Z wyrazami szacunku
Karl von Schwarzengrau
My się tu jedynie troszczymy, kibicujemy i oferujemy pomoc. Ta obecna stagnacja w żadne sposób nie wpływa na pozytywny stosunek rządu bialeńskiego do partnerów suderlandzkich i to chciałbym podkreślić.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Dokładnie tak, to nie żadne ultimatum. Kryzysy się zdarzają i jest to coś zupełnie naturalnego. Czasem jednak nie trzeba aż tak wiele, by rozpocząć wychodzenie z trudnego okresu, wystarczy wystartować z jakąś inicjatywą z nieskomplikowanym udziałem. Nie namawiam, żeby tworzyć Bürgerbräukeller i pisać jednozdaniowe posty, że pije się piwo, ale może coś nieco bardziej ambitnego. Wink
Ja w ogóle mam taką prośbę: chciałbym uruchomić do Suderlandu połączenia lotnicze z dwóch albo trzech miast bialeńskich. Czy bylibyście w stanie wskazać mi dwa albo trzy główne lotniska w Waszym kraju?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Swego czasu z karlem zaczęliśmy modernizować Siły Zbrojne Suderlandu... czyli z poziomu połowy lat 40-tych do lat 60-tych. Jeżeli Karl jest tym dalej zainteresowany to mogę to kontynuować...
A ja dobrze dogadywałem się z Karlem na niwie naukowej i metapolitycznej. Możemy stworzyć wspólny think-tank i wymyślić nowy wielki plan dla Nordaty i Mikroświata. Wink
(30-01-2022 15:11)Ronon Dex napisał(a): Swego czasu z karlem zaczęliśmy modernizować Siły Zbrojne Suderlandu... czyli z poziomu połowy lat 40-tych do lat 60-tych. Jeżeli Karl jest tym dalej zainteresowany to mogę to kontynuować...

Przy odbudowanie Suderlandu rok temu (styczeń/luty 2021) planowałem zmienić uzbrojenie Suderlandzkich Sił Zbrojnych na uzbrojenie ACz z późnego okresu zimnej wojny (lata 80) więc jeśli to możliwe to poproszę o pomoc. Plany gdzieś mam tylko odkopię.

Co do działalności na niwie naukowej - planowałem napisać kilka prac naukowych, ale mimo próśb nikt nie postawił suderlandzkiego archiwum i byłem pozbawiony źródeł. Co prawda mogę pisać z głowy, ale wartość takiej pracy może być dość niska z powodu braku możliwości zweryfikowania tego. A jeśli chodzi o think-tank to czemu nie, może coś z tego wyjdzie. Żeby tylko nie skończyło się to jak z pewnym konserwatywnym think-tankiem w Polsce, ale kobiet tu nie widzę więc nie powinno być problemu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości