• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Putin- wprowadź wojsko?
Z ostatnim zdaniem przedmówcy zgadzam się w stu procentach. Dzisiejszy "zachód" z całym tym liberalnym i lewicowym kółkiem wzajemnej adoracji jest zgnity jak deski w szopie mojej sąsiadki, nazywajmy rzeczy po imieniu. Niemcy, deklarujący się jako obrońca Ukrainy ostatnio dosyć szczęśliwie się kompromitują. Ciekawe czy Merkel dostanie teraz fuchę w Gazpromie <śmiech>.
Дмитрий Сергеевич Медведов

Ale co ma wspólnego chadeczka Merkel z lewicą poza byciem koalicjantką SPD?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Akurat niemieckiej chadecji do lewicy niedaleko. W sensie... też są "dobrzy"!

No ale co przez to rozumiesz? We współczesnym dyskursie terminy takie jak "lewica", "lewactwo" są równie rozmyte co "faszyzm", więc będę wdzięczny za sprecyzowanie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Chadecja to może nie "lewactwo" (czymkolwiek lewactwo jest), ale prawica, która centrową retoryką realizuje założenia programowe lewicy tylko z kilku(nasto)letnim opóźnieniem. O chadecji można powiedzieć, że gdyby Jezus Chrystus zstąpił na ziemię i ustanowił tu Królestwo Niebieskie to chadecy przeszliby w nim do opozycji.
XD ale nikt nie będzie prowadził żadnego wielkoskalowego natarcia pancernego. W dobie nasycenia oddziałów lekkiej piechoty nowoczesną bronią ppanc, nikt już nie prowadzi wojny na bazie podręczników z lat 80. Wystarczy choćby spojrzeć na wojnę między Armenią a Azerbejdżanem, gdzie te "natarcia pancerne" zatrzymywała obsługa jednej wyrzutni. Ba, spojrzeć na konflikt Ukraińsko-Rosyjski i przemyśleć sobie rzeczywiste cele Rosjan, a nie błaznować wykładami o strategii do zastosowania w HOI4.
Rosja nie jest mocarstwem, regionalnie ma wpływ na sektor mizernych dyktatur wschodu, silna militarnie jest tylko wobec swoich obywateli. Na obrazkach z izwiestii przewija się praktycznie tylko 76 Pskowska, kremlowska pokazówka, dobrze uzbrojona ale Ukrainy tym nie zawojują. "Z całą mocą" - teraz do boju pójdą kontrakterzy, cała moc, to co? Pobór? Ukraińcy rozwinęli się od 2014, są dobrze wyposażoną armią, są zmotywowani do bronienia kraju i zaprawieni w boju. Okopią się w Charkowie i będą walczyli z ruskimi na wyniszczenie.

"Bzdury w telewizji" wypowiadane są ustami ludzi, którzy rzeczywiście w wojsku służyli i nawet coś osiągnęli, więc myślę, że przebijają w rankingu wiarygodności anona z internetu w mundurze marszałka FR.
Natomiast uważam za paradne, że Szwarcengrał najpierw przebiera się za hitlerowca, teraz ruskiego trepa.. Próbujesz na siłę dołączyć do najbardziej kontrowersyjnego gangu, żeby się głupio wyróżnić? I ty już studiujesz? Mrozi.
To ja przeszedłem od marokańskich Alawitów do gomułkowców.
Ametyst Faradobus

(31-01-2022 12:29)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Chadecja to może nie "lewicactwo" (czymkolwiek lewactwo jest), ale prawica, która centrową retoryką realizuje założenia programowe lewicy tylko z kilku(nasto)letnim opóźnieniem. O chadecji można powiedzieć, że gdyby Jezus Chrystus zstąpił na ziemię i ustanowił tu Królestwo Niebieskie to chadecy przeszliby w nim do opozycji.

Coś takiego miałem na myśli.

No bo "liberalny" i "lewicowy" się pod pewnymi względami wyklucza. Wszystko zależy od kontekstu.
Ametyst Faradobus

Oj Maciuś, Maciuś...
Ty reagujesz na moją osobę dokładnie tak jak ja tego chcę. Tak, studiuję i powiem więcej - z sukcesami. W tym roku uzyskam dyplom, rok temu uzyskałem stypendium rektora za wyniki. Celem dla mnie minimum jest doktor i wiesz co? Nie widzę przeszkód aby to osiągnąć. Wśród ludzi, których gdzieś znam jest trochę takich co śmieja się ze mnie, bojąc się mnie zarazem. Ty jesteś właśnie taki co się śmieje i z pewnością boi. Twoje reakcje są jak miód na moje serce i jak poproszę więcej histerii z twojej strony. Ja po prostu śmieję się z tego całego "ładu" panującego w tym państwie i możliwie jak najbardziej staram się go wykpić. Jak będę miał taki kaprys to sobie ustawię na awatar Moczara albo jakiegoś innego polityka z okresu PRL lub Sowieta.

Wielkiego natarcia pancernego teraz nie będzie. W ogóle wojny nie będzie, w Donbasie pewnie też nic się nie zmieni. Jakby Rosjanie chcieli zaatakować rzeczywiście Ukrainę to zrobiliby to na początku stycznia. Ukraińcy okopią się w Charkowie - ok, a Rosjanie jak zechcą to go okrążą i zagłodzą. Twierdzenie, że tak wojny już się nie toczy jest wysoce naiwne. Tak nie toczy się wojen jest wysoce naiwne. Wojny w Zatoce Perskiej pokazują co innego. Faktem jest, że nie było takich wojen w ostatnich kilkudziesięciu latach wiele, ale wynika to z wielu czynników - celami są bojówki (jak dla Turcji bojówki kurdyjskie), albo nie sprzyja temu teren. To, że w Armenii kolumny pancerne były zatrzymywane przez jedną wyrzutnię wynika głównie z ukształtowania terenu i niedoborów w innych środkach. Wojna o Górski Karabach wyglądała tak, a nie inaczej, ewentualna wojna na Ukrainie będzie wyglądała inaczej. A teraz idź przed telewizor niech ci powiedzą co masz myśleć. Bez odbioru.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości