• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Putin- wprowadź wojsko?
> Wystarczy choćby spojrzeć na wojnę między Armenią a Azerbejdżanem, gdzie te "natarcia pancerne" zatrzymywała obsługa jednej wyrzutni.

No bez przesady, popatrzmy jakie tam jest ukształtowanie terenu... Tam nawet nie ma jak prowadzić rozwiniętych uderzeń pancernych.

Na Ukrainie jest zupełnie inna sytuacja. Większość kraju to niziny - idealne miejsce do prowadzenia ww. natarć.

Oczywiście, samymi czołgami konfliktu się nie da wygrać. I nigdy zresztą tak nie było. Wciąż jednak to Rosjanie są stroną, która dominowałaby w ewentualnym konflikcie z Ukrainą. Same wyrzutnie ppanc, które Ukraińcy dostali od USA i Wlk Brytanii wielkiej różnicy tu nie zrobią. Ukraińska armia, pomimo tego, że się dozbroiła w ciągu ostatnich lat, to wciąż armia, która w znacznej mierze operuje na złomie z okresu ZSRR. Złomie, który Rosjanie wiedzą jak neutralizować.

Dodatkowo - Ukraina to teren, na którym Rosjanie byli od wielu, wielu lat i który bardzo dobrze znają. Sami Ukraińcy, zwłaszcza ci na wschodzie, też wcale nie są tacy pro-ukraińscy i wielu z nich na pewno tak ochoczo nie walczyłoby za neńku-Ukrainu. 

To nie jest wszystko takie proste i oczywiste...

Mimo wszystko - tak jak napisałem powyżej - Rosjanie raczej nie będą bezpośrednio atakować Ukrainy. Mają wiele innych możliwości wpływania na to państwo i chętnie je wykorzystują (do tego skutecznie).
Po co psuć atmosferę w kraju przez jakieś realne spory na które nie mamy najmniejszego nawet wpływu? Możliwości szaraczków z Polski i tak ograniczają się do kibicowania jednej lub drugiej stronie.
Ja osobiście liczę na porozumienie, wojna nie rozwiąże żadnego problemu. Jak wszystkim wiadomo, ja jestem antyglobalistą i przeciwnikiem wpływów amerykańskich w Starym Świecie. Ale nawet gdyby Rosja zdobyła ziemie południowo-wschodnie Ukrainy, nie zmieni to realnie układu sił. Terytorium Rosja ma wystarczająco dużo, nie potrzeba jej więcej ziemi, tylko idei i energii, by zagospodarować to, co już ma. Tutaj potrzebna jest też współpraca gospodarcza z Chinami.

Rosja, Ukraina i Polska powinny przestać żyć konfliktami z poprzednich wieków. Naszą przyszłością jest współpraca. Niemcy dobrze wyszły na zaakceptowaniu swojej obecnej sytuacji - państwa silnego, ale nie Weltmachtu. Przyjęcia do wiadomości swojego obecnego położenia i skupieniu się na rozwoju wewnętrznym życzę też państwom słowiańskim.

Ten konflikt służy przede wszystkim Putinowi, Zelenskiemu i Kaczyńskiemu do konsolidacji społecznej i przykrycia porażek wewnętrznych. Ale nie tędy droga.
(31-01-2022 14:47)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Celem dla mnie minimum jest doktor

Im dłużej jestem na doktoracie tym mniejszy jest mój optymizm jeśli chodzi o takie cele.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Gratuluję, życzę powodzenia w dalszej karierze naukowej, ale niespecjalnie boję się bakałarzy politologii, powiedzmy, że od paru lat nie konkuruję w branży przewracania kotletów w McD.
W sensie chcesz żebym traktował Cię jak błazna? Też spoko.
Jesteś ponad ładem panującym w naszym społeczeństwie? W sensie coś z pogranicza postmodernistycznej stulei, mniemającej o sobie, że jest człowiekiem normandzkim i wzbudzającej wśród interlokutorów poczucie zażenowania wymieszanego z politowaniem? Hej, to Twój imidż.
Wojna w zatoce perskiej? Porównujesz irakijczyków, którzy poddawali się zachodnim ekipom telewizyjnym do ukraińców? Uuu. XD
Zagłodzą? XD.
Ukształtowania terenu? XD.
Misiu, poczytaj trochę branżowych pisemek, to pogadamy.

Co do Twoich teorii o wielkiej nauce płynącej z konfliktów zbrojnych ZSRR, jest taka książka "The bear went over the mountain", która bardzo ładnie opisuje doświadczenia sowieckiej inwazji w Afganistanie. Biorąc pod uwagę, co robili Rosjanie w Groznym, tej lekcji chyba nie przyjęli do wiadomości, toteż śmiem wątpić w ten wielki zmysł taktyczny.

Porozumienia nie będzie, zwłaszcza z Rosją prowadzącą politykę państwa zbójeckiego. Putin bardzo się postarał, aby Ukraińcy znienawidzili Rosjan. Co do wojny, to jesteśmy w trzeciej kwarcie cyklu. Zjeby szillują domniemaną militarną potęgę Rosji jakimiś memami. W czwartej kwarcie niedźwiedź, jak zwykle, dostaje w pizdę.
Mam jedno ogłoszenie parafialne.

Wszystko super, dyskutujcie sobie, ale bardzo proszę trzymać poziom wypowiedzi. Na rzucanie mięsem nie ma tutaj miejsca. Przynajmniej za mojej kadencji na stołku PK.

Mam nadzieję, że powyższy post jest ostatnim, w którym nagminnie stosuje się wulgarne wyrazy i wyzwiska. Za następne tego typu wypowiedzi będę pałować.
To miejmy nadzieję Iwanie, że niebawem Bialeńczycy wybiorą cię na Prezydenta i nastąpi zmiana na stołku Prezesa PK, bo wprowadzanie tutaj sarmackich standardów pruderii i zamordyzmu, czy też pseudo-poprawizmu a'la Kamiński nie jest mile widziane... Wink

No ale to był offtop, a nieco bardziej co do meritum - zgadzam się z Andrzejem, że nie warto aż tak się emocjonować tymi sprawami, przynajmniej nie w postach na mirkonacyjnym forum. Z przykrością jednak stwierdzam, że prawicowa, prokremlowska szuria jest niestety nadreprezentowana wśród osób odwiedzających bialeńskie forum.

Można być zainteresowanym, czy wręcz zafascynowanym Rosją i kulturą rosyjską, ale nie powinno to oznaczać łykania sputników jak pelikan. To nie jest transakcja wiązana.

(31-01-2022 17:33)Karol Medycejski napisał(a): pseudo-poprawizmu a'la Kamiński
ja nie wiem ale żałosny typek z ciebie ,chyba nie pomyślałes nawet co robisz i kogo obrażasz ,możesz sobie obrażac tych co na to zasłużyli sobie ale nie naszego policjanta bialeńczyka naszego rodaka wielką osobę ,i tak wyjątkowa i ważną bo to nie jest ktoś tam taki sobie że możesz go sobie wyśmiać bo tak ci się podoba nie wiem w jakiej ty się wychowałes mikronacji ale chyba ty nie wiem nie rozumiesz co to jest interpunkcja
Mam nadzieję, że jak Gestapo Ortograficzne skończy tę swoją rachunkowość, to do nas powróci.

A co do potrzeby zachowania dystansu wobec propagandy, to się oczywiście zgadzam. Dotyczy to z resztą każdej propagandy.
> To miejmy nadzieję Iwanie, że niebawem Bialeńczycy wybiorą cię na Prezydenta i nastąpi zmiana na stołku Prezesa PK, bo wprowadzanie tutaj sarmackich standardów pruderii i zamordyzmu, czy też pseudo-poprawizmu a'la Kamiński nie jest mile widziane...

Miejmy nadzieję, że nowy prezes PK będzie kontynuował politykę pilnowania porządku. Nasze forum to nie jest libkowa czy pseudolewicowa jebawka, gdzie poziom wypowiedzi przeciętnego użytkownika woła o pomstę do nieba, a co drugie zdanie to próba udowodnienia rozmówcy, że zna się wulgaryzmy i jakieś niezrozumiałe porównania. To klimat, którego nie rozumiem i nie chcę rozumieć.

@Edit: Naprawdę, można się spierać na poziomie. Chyba to potrafimy. To że się pisze do ekranu, nie oznacza, że jest się zwolnionym z zachowania szacunku do rozmówcy. Gdyby ktoś mi w realu wyleciał z takimi porównaniami jak powyżej (i mówię tu o słowach zarówno jednej jak i drugiej strony), to bym z chęcią takiej osobie strzelił w ryj.

Słowem, bądźmy łagodni, nie prowokujmy. Będzie to dobre dla nas wszystkich, dla naszego ciśnienia i naszych serduszek.
>dał w ryj
Zważ wafelku z kim się kruszysz. 

>prawicowa, prokremlowska szuria
Ogólnie to zęby bolą jak się czyta te proputinowskie wypociny. Płacą za to promoskiewskie simperstwo Karłowi w szlugach czy jak?

Słabe, że moderatorzy forumowi najpierw wchodzą w dyskusję, a potem straszą banami xD, ale Bialenia nie jest jedynym forum na którym można na takie tematy dyskutować.

Ad.3 Należy jeszcze zważyć, że dzisiejsi rusofile to na zewnątrz niby Tołstoj i Dostojewski, a prawda jest taka, że walą konia do pokazów przaśnego militaryzmu Kremla. Miałem nieprzyjemność, swego czasu, spotykać takich, bądź co bądź, d[cenzura PK] z naszywkami "uprzejmych ludzi" i innych wstążek griegorewskich. Zwykle na pytanie po c[cenzura PK] to noszą, wykręcali się podobnie do tego, co można tu wyczytać na forum. Co prawda gęba wielka do pieprzenia głupot, ale rączki małe, więc raczej ściągali te szmaty, żeby nie robić sobie większej żenady. Krindż jak c[cenzura PK], serio.
Słabe jest to, że z argumentami pokroju "proklemowskiej szurii" nie da się normalnie dyskutować. Gdy napiszesz coś co będzie brzmiało logicznie to się do tego z chęcią odniosę.

@Edit: Tak na marginesie - do bycia zwolennikiem Putina mi daleko, więc musisz mieć jakąś paranoję pod tym względem, drogi kolego. Pora przestać czytać Onet czy inne GW, żeby każdą co najmniej minimalnie pozytywną wypowiedź o rosyjskiej armii określać mianem wspierania Putina. xD

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości