• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbudowa Sił Zbrojnych Brodrii
Pomogę w organizacji Imperialnych Sił Zbrojnych, moim zdaniem należałoby się na początek stworzyć Kremlowski Pułk Reprezentacyjny, który by uczestniczył w wielu paradach wojskowych.
Kiedyś taki nawet stworzyłem. Składał się on z dwóch rodzajów pododdziałów: jedne odwzorowywały rosyjską gwardię carską z XIX wieku, a drugie moskiewskich strzelców.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(01-02-2022 22:20)Tymoteusz Piechota napisał(a): moim zdaniem należałoby się na początek stworzyć Kremlowski Pułk Reprezentacyjny
(01-02-2022 22:22)Ametyst Faradobus napisał(a): Kiedyś taki nawet stworzyłem. Składał się on z dwóch rodzajów pododdziałów: jedne odwzorowywały rosyjską gwardię carską z XIX wieku, a drugie moskiewskich strzelców.
No cóż może zaczynanie od formacji reprezentacyjnej jest trochę o zadka strony, ale w zasadzie czemu nie... Tyle, że moim zdaniem należałoby zacząć od opracowania dwóch elementów: stoppni wojskowych i umundurowania - przy czym nie tyle dla oddziały reprezentacyjnego co w ogóle dla całych Imperialnych Sił Zbrojnych.

Przy czym przez "opracowanie" rozumiem własnie opracowanie, a nie skopiowanie żywcem z reala. Z reala można czerpać tylko wzorce...
Można stworzyć stopnie.
Dobry pomysł z tymi stopniami. Pomyślę co w tym zakresie możemy zaczerpnąć z reala i przedstawię swoją propozycję.
Kiedyś z Jego Carską Wysokością Piotrem rozmawialiśmy na temat tabeli rang. Może warto byłoby teraz taką sporządzić, by stopnie wojskowe miały swoje odpowiedniki w innych dziedzinach, np. w administracji, nauce, regionach.
To się nazywa Tabela Rang. Problem w tym, że to raczej zeuropeizowany wymysł Rosji Piotra Wielkiego i odrobinę by się kłócił z moją wizją szlachty xD.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(02-02-2022 10:03)Iwan Pietrow napisał(a): Pomyślę co w tym zakresie możemy zaczerpnąć z reala i przedstawię swoją propozycję.
Z wzorcami rosyjskimi jest ten problem, że w zasadzie trudno coś dokombinować. Stopnie carskiej armii zostały ukształtowane w połowie XIX wieku czyli 1843 w zakresie stopni szeregowych i podoficerów oraz w 1854 w zakresie oficerów. Obowiązywały ze zmianami graficznymi (ale nie w zakresie zasad i ogólnego wzierunku) do czasów Rewolucji Październikowej. Po okresie pewnego bałaganu ukształtowano stopnie ZSRR, które jednak obowiązywały w zasadzie do 1943, kiedy to opracowano nowe stopnie... tyle, że były nawiązaniem i powieleniem systemu carskiej Rosji. I w sumie tak jest do dzisiaj, coś tam się graficznie zmienia, ale jest to system carski powstały w okresie 1843-54.

Chcac zachować klimat to raczej jesteśmy skazani na system oznaczania rang zapoczątkowany przez carską armię w połowie XIX wieku, a możemy to zrobić jakoś odmiennie graficznie (z zakresie podkładu i detali elementów), choć pewnie zapożyczeń uniknąć się nie da.
Nie musimy zachowywać klimatu. Myślę, że możemy zastosować rozwiązanie ze stopniami na patkach mundurowych (podrasowanymi do naszych warunków) w przypadku mundurów wyjściowych. W przypadku mundurów polowych proponuję umieszczać stopień po środku munduru, nie wiem jak to nazwać - na mostku (tak jest współcześnie w rosyjskiej armii).
To by było o tyle dobre, że w tamtym czasie patki były też w armii mongolskiej i prezentowały się całkiem spoko, więc pasowałoby też do wojsk Nowej Ordy, które się mają jakoś do wzorców bolszewickich odwoływać.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości