• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Putin- wprowadź wojsko?
(24-02-2022 17:19)Adam Aleksander II napisał(a): Współcześnie nie ma raczej za dużo takich przykładów
Jak to nie ma... wszelkie "wycieczki zbrojne" poza własne terytoria są ciągle propagandowo uzasadniane "ochroną jakiejś ludności". I nawet często to prawda, choć niekoniecznie "cała prawda" i nie koniecznie dotyczy tej ludności, o której się akurat mówi.

Argument "ochrony ludności" jest powszechny jak same wojny... w zasadzie prawie nie ma takich, w których nie chodzi o "ochronę ludności", bo zawsze jednych się chroni, a innych zwalcza. A do tego to bardzo chwytliwe...
Chodziło mi o wojny z powodu korzyści ekonomicznych, jako ten główny powód, nie o ochronie ludności czy odzyskiwaniu kupy piachu, która kiedyś była deptana przez XYZ z danego kraju.

Edit. Nie zacytowałem, bo pisałem jeszcze przed twoją edycją, kiedy post był znacznie krótszy.
Oczywistym jest fakt, że ten obecny konflikt będzie miał niekorzystny wpływ zarówno na nas, jak i na dużą część Europy - choć głównie gospodarczy i ekonomiczny. Źle, że się ten konflikt wydarzył i źle, że przybrał taką formę - niestety nie można nie zauważyć jakie są jego podłoża. Jest to długofalowy skutek podziału ZSRR po granicach republik, w zasadzie od początku była to "bomba z opóźnionym zapłonem" - prędzej czy później to musiało się wydarzyć. Co więcej, biorąc pod uwagę tamtą sytuację i czas kiedy rozpadał się ZSRR to było to nieuniknione, bo wtedy po prostu "inaczej się nie dało". 

Od początku było tylko pytanie kiedy i w jaki sposób to się zacznie... zaczęło się teraz i w sumie w chyba najgorszy możliwy sposób. Tak naprawdę nikt na tym nie zyska... ale już tak bywa, że takie narodowościowe konflikty wybuchają wbrew logice, bo pewne rzeczy są przez ludzi po prostu nieakceptowalne. A jak przez obie strony... to zwykle kończy się to zbrojnie.
W ogóle warto zauważyć, że po 8 latach istnienia tego wątku (wcześniej na starym forum), Putin w końcu wprowadził wojsko. Wink
Bialeńczycy jak twórców Sipmsonów- przepowiadają przyszłość. Amen.
@"Andrzej Płatonowicz Ordyński" eksperci są z tobą zgodni:

Ktoś wie czy emerytalne plany Olega Gazmanowa mają jakiś związek z obecną sytuacją? Jakby nie patrzeć, upadek Putina (nieuchronny, nawet w przypadku wygranej wojny) skończy jego wielką karierę.
Z pewną przyjemnością wróciłem do tego tematu. Jak tam ofensywa pancerna na Ukrainę?

Zdaje się, że najbardziej zagorzali putiniści już sobie poszli, więc mogą nie zareagować Wink

Закрой род, супер АРМИЯ РОССИИ, супер ВДВ С НЕБА ПРИВЕТ!

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości