• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dalsze losy Venomanii
[Obrazek: nico_nico_nazbol_by_comjebo_dbxuhw4-full...Hch0ospHlw]*

Szanowne Państwo,

Venomanią zajmuję się, lepiej lub gorzej (przeważnie gorzej, bo niespecjalnie potrafię bawić się sam) od października 2014 roku, a więc już osiem lat. Jestem z tym terenem dość związany emocjonalnie; jakiś czas temu udało mi się osiągnąć najwyższy tytuł szlachecki - katechona, a tym samym Venomania stała się jednym z dwóch bialeńskich katechonatów. Pojawiały się w przeszłości plany utworzenia przez moje lenno oraz okoliczne tereny Trójlenna, Czwórlenna, ostatecznie stanęło na Departamencie Mon, który nie przejawiał większej aktywności.

Od jakiegoś czasy pojawiają się pomysły likwidacji systemu lennego w Bialenii w formach bardziej i mniej radykalnych. Zdaje się, że obecnie większość społeczeństwa, w tym ja, popiera taką reformę. Myślę, że sytuacja, gdy Bialenia ma 131 szlachciców, a około 5 osób udzielających się na forum, dojrzała do rozwiązania.

Wyprzedzając akty prawne, postanawiam:
1. wyłączyć Venomanię z Departamentu Mon,
2. zrzec się praw lennych nad Venomanią i Syrtą oraz rozparcelować tereny lenne pomiędzy mieszkańców obecnie nimi gospodarujących, sobie pozostawiając jedynie Pałac,
3. ubiegać się o urząd starosty venomańskiego po reformie administracyjnej; kwestia samorządów niższego stopnia w niefeudalnej Bialenii jest kwestią do debaty, którą powinien pokierować nestor bialeńskiego regionalizmu prof. Faradobus,
4. wystąpić do władz centralnych z prośbą o zachowanie dla półwyspu venomańskiego honorowego tytułu katechonatu, wyróżniającego go spośród innych ziem bialeńskich,
5. wystąpić do władz centralnych z prośbą o zgodę na używanie przeze mnie honorowego tytułu katechona venomańskiego.

*Nazbol loli bez związku z tematem.
To jest część szerszego pytania o dalszy los Rzeszy. Mi się wydaje, że wszystkie lenna czeka coś jak arystokrację niemiecką po pierwszej wojnie. Między innymi mam na myśli używanie tytułów na zasadzie zwyczaju i luk w prawie, a nie przywileju ustawowego.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Oczywiście dostosuję się do ustalonych zasad. Nie miałem na myśli ustawowego przywileju używania tytułów szlacheckich, ale używania dotychczasowych tytułów na zasadzie tytułów czysto honorowych. Być może ustawa Rzeszy (a nie Republiki) mogłaby taki zwyczaj usankcjonować. Stare tytuły bialeńskie mogłyby być używane na takiej samej zasadzie, co tytuły uzyskane w państwach obcych. Lew mógłby wydawać pozwolenia na ich użycie. Nie wiązałyby się z nimi żadne przywileje, ani w Bialenii, ani nawet w Rzeszy Anatolijskiej.
Zdaje się, że tak to widziałem w programie reform, który swego czasu przedstawiłem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości