• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Symbole Emiratu
Bracia w Allahu,

Aharia potrzebuje symboli narodowych: flagi, godła/herbu, hymnu, ew. pieczęci i dewizy. Bez zbędnych wstępów teoretycznych, których ani mi się nie chce pisać, ani Wam się nie chce czytać, przejdę do swoich propozycji, które stanowią jedynie zagajenie dyskusji. Jestem otwarty na Wasze propozycje.

1. Flaga

Punktem wyjścia jest niewątpliwie zielona flaga Dżamahiriji. Pytanie brzmi, czy coś do niej dodajemy? Ja proponuję dodać białą Basmalę. Nasza flaga byłaby tym samym nieco podobna do flagi Arabii Saudyjskiej, z tym, że oni mają Szahadę, a nie Basmalę. Myślałem też, czy nie dodać kałasznikowa w miejscu, gdzie Arabia Saudyjska ma miecz, ale to chyba nie byłoby dobre wizerunkowo. Tongue

2. Godło/herb

Tradycja Dżamahiriji Bialeńskiej i Aharii wskazywałaby, że powinniśmy stworzyć jakąś wariację Sokoła Kurajszytów (godła Bialenii). Możemy tę tradycję kontynuować lub zdobyć się na coś bardziej oryginalnego.
Zastanówmy się wspólnie, co może wyróżniać Emirat w skali całego Mikroświata. Jakie symbole będą od razu kojarzyły się z naszym regionem?
- półksiężyc,
- kontury wyspy Bialenii z Aharą i Fjarą,
co jeszcze?

Może @'Ametyst Faradobus' jako specjalista od nauk pomocniczych historii lub @'Karol Medycejski' jako nasz specjalista od filatelistyki mają jakiegoś pomysła?

3. Hymn
Tutaj nie mam większych wątpliwości:

4. Dewiza

Ja proponuję „w imię Boga miłosiernego litościwego”, zwłaszcza jeżeli zdecydujemy się wstawić Basmalę na flagę.

5. Pieczęć

Z nią chyba nie ruszymy bez wcześniejszego ustalenia godła/herbu, więc wstrzymajmy się.

Gorąco zachęcam do debaty!
Będę się musiał zastanowić. Zasadniczo podoba mi się kierunek co do formy, tj. wymyślenia czegoś nowego, ale już nie co do materii. Jestem absolutnie przeciwny jakimkolwiek odwołaniom religijnym w symbolice państwowej, także w odniesieniu do regionów. Do tego stopnia, że jeśli na tym stanie, to wypierdalam na Anatolię, bo po prostu tego nie zdzierżę.

Ja się jakoś szczególnie upierać nie będę, ale IMO ciężko bawić się w klimat arabski ignorując religię.
Zgubiłem gdzieś ręcznik ze symbolami Atamanatu Jahołdajewszczyzny. Pomożecie?

@Feliks Spirkin
Chyba już można wrócić do normalności? Nie wiem, jak Państwu, ale mnie już tematy okołorajdowe znudziły. Powróćmy do symboliki Emiratu.

Po przemyśleniu uważam uwagi Karola za rozsądne. Co więc chcemy umieścić na zielonej fladze, żeby w jakiś sposób ją wyróżnić? Wielbłąda? xD Może półksiężyc nie byłby nazbyt religijny? No albo kontury samorządu (jak Cypr).
Wielbłąd jest w porządku.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

Ciągle nad tym się zastanawiam się. Zielona baza na pewno jest dobra. Inne kolory to pewnie biały/srebrny i czerń. Ale co do właściwej symboliki jeszcze mnie nie oświeciło.

(04-12-2022 10:58)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Może @Ametyst Faradobus jako specjalista od nauk pomocniczych historii lub @Karol Medycejski jako nasz specjalista od filatelistyki mają jakiegoś pomysła?

No tylko nie przesadzajcie ze zbyt skomplikowaną symboliką. Może po prostu swojski wielbłąd?

Wrzucam kilka inspiracji:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ..._azur).svg

https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...histan.svg

Weźmy na przykład tę drugą flagę, dostosujmy odcień do symboli RB, a zamiast półksiężyca wstawmy kontur Sokoła jako znak przynależności do Bialenii.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
W dawnych czasach, gdy jeszcze działała Jahołdajewszczyzna, jej zwierzęciem regionalnym był kubiłaj (wyglądający jak realny okapi). Feliks ma go nawet w avatarze. Wersja z avatara może umiarkowanie nadaje się do heraldyki, ale może okapi lub inne żyrafowate dałoby się wpasować? Myślę, że takie nawiązanie do tradycji byłoby lepsze niż wielbłąd.

@'Feliks Spirkin' @'Hewret z Gerwenu'

[Obrazek: giraffe-crest-logo-2.svg]

[Obrazek: catholic.org_.hk-subdomain-20201224.jpg]
Nie wiem, ja tam nie lubię futrzaków w herbach/godłach. Przyznaję, że ciągle nie mam dobrego pomysłu. Może w weekend coś sklecę. Ostatnio próbowałem zrobić też nowe znaczki, ale wyjebałem je w pizdu, bo nic mi nie wychodzi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości