• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Indeks [Aleksander CZEREPACH]
[Obrazek: 3_18_10_20_5_01_04.png]
I N D E K S
Karta indywidualnego toku studiów

Aleksander Czerepach

przyjęty na studia magisterskie dnia 18 października 2022 roku, decyzja potwierdzona na mocy postanowienia Rektora UB nr 6/2022 z dnia 18 października 2022 roku

Oceny z pierwszego etapu studiów: 4, 4 (średnia ocen z pierwszego etapu: 4)

Temat pracy magisterskiej: Koniec niewoli grodziskiej

Ocena Opiekuna Naukowego:

Ocena z obrony pracy magisterskiej: 3,5

Ocena końcowa: 4

Mam prośbę do kulegi @"Aleksander Czerepach" o podanie dyscypliny, w której chciałby się kształcić i orientacyjnej tematyki przyszłej pracy magisterskiej. Na tej podstawie dokonam wyznaczenia Opiekuna Naukowego.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wybieram historię.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

W tej sytuacji pewnie ja okażę się naturalnym wyborem. Jaka tematyka by Kulegę interesowała?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Historia Bialenii, a w szczególności Powstanie Marcowe.
Aleksander Czerepach

[Obrazek: 100071186876072947_t.png]
Aleksander Czerepach

Pierwsze lata Republiki Bialeńskiej

Republika Bialeńska powstała 15 listopada 2013, początkowo władzę w Bialenii sprawował Komitet Założycielski, którego członkami byli: Andrzej Swarzewski (obecnie Ordyński) , Jan de Kaniewski, Konstanty Jerzy Michalski, Abdullah Aykm oraz Maciej Kamiński¹. Komitet Założycielski sprawował władzę do 7 grudnia, tj. do rozpoczęcia I Kadencji Parlamentu Republiki Bialeńskiej.

Komitet Założycielski miał pełnię władzy w kraju. Postanowiono nie wybierać marszałka ani przewodniczącego, wszyscy byli więc sobie równi. Pierwszą przyjętą ustawą przez Komitet Założycielski była Ustawa o Obywatelstwie, która reguluje warunki posiadania obywatelstwa bialeńskiego. 23 listopada ogłoszono jednogłośnie przyjęcie tej ustawy.

28 listopada przyjęto kolejną ustawę, Ordynację Wyborczą. Ustawa ta umożliwiła przeprowadzenie pierwszych i każdych wyborów parlamentarnych.

Oprócz tych dwóch ustaw, przyjęto też Ustawę o Policji Krajowej oraz o tytułach szlacheckich.

Jedynym nieprzyjętym projektem ustawy był projekt ustawy o zmianie Ustawy o Policji Krajowej, którego autorem był Maciej Kamiński.

Komitet Założycielski nie zdążył przyjąć zgłoszonego 29 listopada Regulaminu Parlamentu, zajął się tym dopiero Parlament Republiki Bialeńskiej I Kadencji. Komitet Założycielski sprawował władzę do 7 grudnia, gdy przyjęto jednogłośnie projekt Uchwały o Dymisji i Przekazaniu Władzy, w której Komitet zrzekł się władzy na rzecz demokratycznie wybranego Parlamentu Republiki Bialeńskiej². W skład I kadencji Parlamentu weszło dwóch posłów z ramienia Ludowej Akcji Narodowej (Andrzej Swarzewski i Jan Kaniewski) oraz jeden z ramienia Zjednoczonej Platformy Bialeńskiej (Konstanty Jerzy Michalski).

10 grudnia marszałek zarządził pierwszą elekcję prezydencką. Jan Kaniewski zgłosił kandydaturę Andrzeja Swarzewskiego, kandydatura ta została przyjęta cztery dni później.

17 grudnia 2013 roku Parlament przyjął pierwszą Konstytucję. 21 grudnia Prezydent nadał pierwsze folwarki i tytuły szlacheckie. Jako pierwsi o lenno wnioskowali Maciej Kamiński (Tomaszewo) i Abdullah Aykm (Lidzb). Jan Kaniewski został Prezesem Sądu Ludowego. 26 grudnia przyjęto projekt Kodeksu Cywilno-Karnego i Ustawę o świętach państwowych.

3 stycznia 2014 do Bialenii przybył Krzysztof Razorblade, znany obecnie jako Ronon Dex. 6 stycznia Andrzej Swarzewski ogłosił wyniki wyborów do Parlamentu II kadencji, w skład którego weszli Jan Kaniewski, Abdullah Aykm i Maciej Kamiński.

15 lutego 2014 roku autonomię ogłosił region Jahołdajewszczyzny. 3 kwietnia 2014 roku Bialenia rozpoczęła misję w Anatolii (znanej wcześniej także jako Nowa Sclavinia), którą przejęła jako protektorat.

Okres od 9 grudnia 2014 roku do 10 lutego 2015 roku to ponowne rządy Andrzeja Swarzewskiego. Od listopada 2014 do maja 2015 Bialenia gościła też rząd Federacji Brodryjskiej na uchodźstwie.

Podsumowanie

Pierwsze lata Republiki Bialeńskiej obfitowały w przyjęcia wielu potrzebnych i ważnych ustaw. Nastąpił też rozkwit Bialenii. Myślę że ten okres zostanie zapamiętany.

Bibliografia:

¹ https://gov.bialenia.org.pl/encyklopedia...alenskiej/
² http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1015
Aleksander Czerepach

Zgadzam się, jestem wzorem do naśladowania. c:
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Dziękuję i jednocześnie informuje, że wyznaczyłem moją osobę na Opiekuna Naukowego kulegi Czerepacha.

Powyższe eseje zaliczam i oceniam na 4. Student wykazał, że zapoznał się z treścią opracowań. Na przyszłość zachęcam jednak, aby kolejne prace zawierały więcej własnych refleksji.

Proszę o kontakt jeśli chodzi o temat pracy magisterskiej.
Ametyst Faradobus

> Zgadzam się, jestem wzorem do naśladowania. c:

Nieironicznie tak.
Wpisałem ocenę "3,5" z pracy magisterskiej. Po wyliczeniu średniej arytmetycznej z obydwu etapów studiów uzyskano wynik "3,75", który po zaokrągleniu w górę dał mi podstawę do wystawienia oceny "4" na koniec studiów. Gratuluję Magistrowi i jeszcze dziś wydam stosowny dyplom.

Stosowne postanowienie zostało wydane. Zgodnie z tradycją jako Rektor wręczam także Magistrowi stosowny dyplom:

[Obrazek: 100071186876073006_t.png]
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości