• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wątek organizacyjny
Można się jeszcze dołączyć do rozgrywki?
(—) Piwski Sroczyński

Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Zapraszamy! Na czele jakiego regionu lub stronnictwa politycznego chciałby Pan stanąć?
Tutaj chciałbym dopytać czy gdzieś mogę się dowiedzieć więcej o Wenedach. Chyba w jakimś poście, jeszcze sprzed utworzenia działu BRODIA W OGDNIU, znajdowali się na zachodzie, obok Ludu Estii (mam nadzieję, że się nie mylę xD). Coś mi się skojarzyło, że mogą to być jacyś tacy nasi brodryjscy, pollinowi zachodni słowianie. Czy dobrze trafiłem, czy jednak coś pomieszałem Smile ?
(—) Piwski Sroczyński

Coś tam na micropedii jest: https://micropedia.fandom.com/wiki/Wenedia
Generalnie to był taki odpowiednik realnej Polszy, przynajmniej przez jakiś czas. Jak nie znajdzie Pan informacji, to mogę wieczorem lub jutro głębiej pogrzebać.
Świetnie! To teraz miałbym tylko dwa pytania i lecimy xD. Tam na mikropedii widać, że jakby jest tam zarys kresów wschodnich, ale w samej Wenedii go nie ma. Czy to oznacza, że Wenedia też tak jak RP po wojnie utraciła ziemie na wschodzie? No i możne nawet ważniejsze pytanie: rządziła tam partia komunistyczna itd. jak to się "lorowo" stało, że obecnie jest to część Brodii? Jak tutaj będę miał jakieś wyobrażenie, choćby ustalone ad hoc, no to możemy zaczynać Smile

EDIT: I jeszcze będę musiał się zastanowić jak to nałożyć mapę tej Wenedii na tą mapę domowo-wojenną.
EDIT2: Czyżbym widział, na mapie Unii Nordackiej, że trzon Wenedii jest właśnie u nich? Wtedy u nas są te kresy?
(—) Piwski Sroczyński

Coś kojarzę, że tam w międzyczasie panowała suderlandzka okupacja, Warnawa nawet atomówką oberwała. Ale szczegóły to musiałby kol. Schwarzengrau opowiedzieć.
Wenedia wchodziła w skład Nordaty Suderlandzkiej od bodajże lutego 2019 do lutego 2021. Tak jak Pan Andrzej powiedział, na koniec Warnawa oberwała atomem z mojego rozkazu w trakcie wojny, w wyniku której Suderland utracił kolonie.
Czyli czy jest wiadome co z dawnej Wenedii wgl pozostało i jaką to ma obecnie przynależność państwową?
(—) Piwski Sroczyński

A tego to już nie wiem, ostatni raz na mapę mikroświata, tak z uwagą, spoglądałem gdzieś w lutym 2021 właśnie.
Cieszę się niezmiernie, że ktoś chce dowodzić powstaniem innego ludu wenedskiego niż tylko Eesti. Co do kresów, to gdzieś kiedyś widziałem mapkę, z czasów supremacji abachaskiej, na której jest jakaś Polsza, ale Kresy są właśnie abachaskie tworząc ensklawę czy coś. Jak to się stało, nie wiem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości