• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt zmiany Ordynacji

Uchwała Parlamentu Republiki Bialeńskiej o zmianie Ustawy - Ordynacji wyborczej z dnia 17 grudnia 2018 r. z późniejszymi zmianami. 

Artykuł 1. 

Z artykułu 2. ustępu 1. usuwa się punkt "e" w brzmieniu:
""e) termin zgłaszania kandydatur na Prezydenta Republiki Bialeńskiej zgodnie z art. 8 niniejszej ustawy.

Artykuł 2. 

Artykuł 4. ustęp 2. przyjmuje brzmienie:
""6. W ramach listy kandydatów mandaty uzyskują kandydaci, którzy otrzymali kolejno największą liczbę głosów. W przypadku równej liczby głosów mandat uzyskuje kandydat umieszczony wyżej na liście kandydatów" 

Artykuł 3. 

Z artykułu 4. ustępu 8. usuwa się punkty "b" i "d" w brzmieniu:
"b) liczbę głosów oddanych na poszczególne listy kandydatów;
 (…)
d) liczbę mandatów uzyskanych przez poszczególne listy kandydatów,"

Artykuł 4. 
Ustawa wchodzi w życie z dniem publikacji. 

Panie Przewodniczący,
Wysoka Izbo!

Zarządzam 3-dniową debatę ze względu na to, że złożenie projektu poprzedziła wielodniowa dyskusja.
Postanowiłem zatrzymać artykuł 3., choć posła Demiatycza zapraszam oczywiście do złożenia poprawki. Posłowie zdecydują.
A zatem, składam poprawkę w następującym brzmieniu:

Cytat:Z projektu uchwały Parlamentu Republiki Bialeńskiej o zmianie Ustawy - Ordynacja Wyborcza z dnia 17 grudnia 2018 r. z późniejszymi zmianami wykreśla się artykuł 3, jednocześnie zmieniając numerację artykułu 4 na stosowną do następowania po artykule 2.

Przepraszam za opieszałość i złożenie poprawki dopiero pod koniec wyznaczonego terminu debaty, wyraźnie musiałem przeoczyć ten wątek.
Zarządzam rozpoczęcie głosowania.
Można oddać głosy: ZA BEZ POPRAWKI, ZA Z POPRAWKĄ, PRZECIW lub WSTRZYMAĆ SIĘ od oddania głosu.
Głos: ZA BEZ POPRAWKI.
za bez poprawki
ZA Z POPRAWKĄ
Hmmm tutaj wyjątkowo
WSTRZYMUJĘ SIĘ
Ajatollah Ali ibn Abi Talib
PRZECIW, ha.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wysoka Izbo,
Żadna z opcji nie uzyskała wymaganej przez Konstytucję większości bezwzględnej. Mój błąd, mogłem najpierw zrobić głosowanie w sprawie poprawki, a potem nad całością. W każdym razie, poprawka przepadła. Pośle Demiatycz, czy wobec tego popiera Pan projekt w wersji bez poprawki? Jeśli nie, to zrobimy ponowne głosowanie.
Nota bene, obecnie nie mamy żadnego regulaminu Parlamentu. Jakiś by się jednak przydał, może nie w tej rozpasanej wersji burbonowskiej, ale jednak. Kochana Ministro Kodyfikacji, czy mogę liczyć na Twoją pomoc? Smile
Cytat:Żadna z opcji nie uzyskała wymaganej przez Konstytucję większości bezwzględnej
Mam wątpliwość czy jednak nie uzyskała... Tutaj kwestia jak traktujemy głosy: ZA BEZ POPRAWKI i ZA Z POPRAWKĄ?

Wg mnie w obu przypadkach należy traktować to jako głos ZA zmianą ustawy w formie przedłożonej - czy jest większość bezwzględna. Natomiast za poprawką oddano jeden głos i dwa przeciw.

Oczywiście dla jasności można głosowanie powtórzyć, nieco inaczej formułując możliwość oddania głosu (osobno projekt zmiany i osobno poprawka do niego) - choć moim zdaniem nie jest to konieczne, bo za zmianą były 3 głosy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości