• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z zagranicy
W ten sposób to każdy socjalizm budowany według lokalnej specyfiki można określić mianem rewizjonizmu. Rozumiem, że towarzyszka przyznaje Związkowi Radzieckiemu (czy może raczej samemu generalissimusowi) funkcję katechoniczną w międzynarodowym ruchu robotniczym, ja jednak jestem zwolennikiem wielobiegunowości świata socjalistycznego. Aż się boję spytać, czy pułkownik Kaddafi też jest waszym zdaniem rewizjonistą. Może powinien wzorem Hodży wprowadzić państwo ateistyczne? Gomułka zapewne też jest rewizjonistą, bo jedynym prawdziwym polskim komunistą był towarzysz Mijal?
> socjalizm budowany według lokalnej specyfiki
> Gomułka

Holy odchylenie prawicowo-nacjonalistyczne, Batman.

> Aż się boję spytać, czy pułkownik Kaddafi też jest waszym zdaniem rewizjonistą.

Pułkownik nie jest nawet marksistą-leninistą, tylko arabskim socjalistą. Jedyne co go broni to anty-imperializm i katechoniczność.
http://suderland.y0.pl/showthread.php?tid=3447
Wybory prezydenckie w Suderlandzie. Startuje tylko Stanisław Dmowski.
Gdyby kogoś interesowały dyskusje nad nową odsłoną ZSKHiW.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
"Wybory prezydenckie w Suderlandzie. Startuje tylko Stanisław Dmowski."
To nie do końca tak. Albo Pan to ujął w ten sposób, albo źle coś zrozumiał. Wybory prezydenckie odbyły się dwa tygodnie wcześniej, jednakże nikt się nie zgłosił. Dlaczego? Ponieważ u nas prezydent nie gra żadnej znaczącej roli, a do tego odbiera możliwość zajmowania się resortem. Dlatego tak mało chętnych na to stanowisko. Pan Dmowski postanowił po czasie się zgłosić i zająć to miejsce w taki sam sposób, jak ostatnim razem. Stołek stał pusty chyba od miesięcy. On po prostu przyszedł i ogłosił, ze chce go zająć. Potem było proste głosowanie Tak/Nie i został prezydentem. Teraz zobaczył, że nie ma kandydatów i postanowił spróbować reelekcji.
> Stołek stał pusty chyba od miesięcy.

Hm.

Przydałoby się taki stan stolcopustu przeszczepić do Wandystanu. Nie musiałabym wtedy okupować stolca prezydenckiego tylko dlatego, że nie ma nikogo innego chętnego.
Gdy nie ma prezydenta, jego funkcję pełni marszałek senatu. To o tyle wygodne było, że mógł przy okazji zajmować się resortami. Dlatego sobie stał pusty. Ja mówiąc szczerze nie widzę zbytnio potrzeby posiadania prezydenta w naszym kraju, ale nie będę się tutaj na ten temat rozpisywać.
> Gdy nie ma prezydenta, jego funkcję pełni marszałek senatu.

W Wandystanie odpowiednikiem tego byłby Trybun Ludowy, ale nie wiem czy to byłoby właściwe podejście. Może troika Trybun+Cenzor+Pretor byłaby do tego najlepsza, ale w sumie nie wiem.
Cóż... Prezydent to tylko funkcja. U nas państwo może bez niego funkcjonować. Nie wiem niestety, jak to wygląda w Wandystanie. Może odpowiednie poprawki i wy również będziecie mieli problem z głowy.
A to nie wiedziałem, że wybory miały odbyć się wcześniej, nie zauważyłem tej informacji. Swoją drogą, brakuje trochę jakichś mediów informacyjnych, które ułatwiałyby bycie na bieżąco z wieściami z całego mikroświata. Na forum Suderlandu to jeszcze od czasu do czasu wchodzę i przekazuję co ciekawsze informacje w tym wątku, ale o sytuacji w niektórych krajach dowiaduję się całkiem przypadkowo. Za wiele mikronacji nie pozostało, ale przeglądanie wszystkich forów i tak pochłaniałoby dużo czasu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości