• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Organizacja Prac RPN
Ja mogę być sam sędzią, jak coś
Chciałbym przedstawić stronie Federacji i Republiki projekt traktatu o sojuszu wojskowym. Jest to tylko ogólny zarys.

Rozdział 1. Postanowienia ogólne

Art. 1

Traktat ten ma na celu zawiązanie sojuszu militarnego pomiędzy Federacją Nordacką oraz Republiką Bialeńska.

Art. 2

Traktat przewiduje współpracę na płaszczyźnie uczelni wojskowych i wymian studenckich.

Art.3

Wysokie strony układające się zobowiązane są do przestrzegania postanowień traktatu

Rozdział 2. Sojusz wojskowy

Art. 4

Od momentu ratyfikacji traktatu przez obie strony, Republika Bialeńska i Federacja Nordacka związane będą sojuszem militarnym.

Art. 5

Sojusz wojskowy polega na obowiązkowej pomocy militarnej drugiemu państwu w przypadku prowadzenia zarówno wojny ofensywnej, jak i defensywnej.

Art. 6

Wyjątkiem od przystąpienia do wojny ofensywnej jest:

-brak zapewnionej stabilności wewnętrznej
-prowadzenie wyczerpujących działań wojennych
-brak możliwości przetransportowania wojsk

Art. 7

W przypadku, gdy jedna ze stron odmawia przystąpienia do wojny, jednocześnie nie spełniając wyjątków z artykułu 6. rozdziału 2. druga strona ma następujące wyjścia:

-żądanie wsparcia finansowego i dyplomatycznego
-rozwiązanie sojuszu, poprzez wycofanie ratyfikacji przez władzę ustawodawczą i wykonawczą

Art. 8

W przypadku niewypełnienia rozwiązań wymienionych w podpunkcie „a” artykułu 7. rozdziału 2. następuje rozwiązanie traktatu.

Art. 9

Wysokość wsparcia finansowego ustalają wspólnie obie strony sojuszu.

Art. 10

Strony nie mają obowiązku bezpośrednio dowodzić swoimi wojskami. W związku z tym, po porozumieniu, jedna ze stron może wysłać korpus ekspedycyjny, który dowodzony będzie przez oficerów sojusznika.

Rozdział 3. Współpraca uczelni wojskowych

Art. 11

W momencie ratyfikacji traktatu, strony układające się nawiązują oficjalnie współpracę na szczeblu naukowym.

Art. 12

Poprzez współpracę ma się na myśli:

a) Wymianę studentów
b)Wymianę profesorów
c)Wymianę materiałów
d)Wspólne badania

Rozdział 4. Postanowienia końcowe

Art. 13

Traktat może zostać wycofany, jeżeli jedna ze stron nie będzie przestrzegać postanowień
owego.
Art. 14

Traktat może zostać rozwiązany poprzez wycofanie ratyfikacji przez jedną ze stron.

Art. 15

Traktat jest wiążący dla stron układających się, od momentu ratyfikacji.
Zarys traktatu wygląda dobrze, natomiast mam wątpliwości odnośnie konieczności wsparcia w przypadku wojny ofensywnej. Oznacza to, że jedno państwo może wciągnąć całą RPN w wojnę. Myślę, że powinniśmy przedyskutować ten temat na najbliższym szczycie
Czy mógłby Wasza Ekscelencja zapytać Prezydenta FN, kiedy ma zamiar zorganizować następny Szczyt?
Już się spytałem prezydenta na discordzie.

Ten zapis można zmienić.
Prezydent nie wie dokładnie kiedy.
Już wczoraj odbyłem rozmowę z JE Prezydentem i wiem, jak wygląda sytuacja. Na szybkie zorganizowanie szczytu raczej nie ma szans. Proponuję więc na temat traktatu porozmawiać tutaj (chociaż może lepiej w osobnym wątku, dla porządku; z tego nowego wątku będę też wydzielał wszystkie posty poza Radnymi i dyplomatami) lub kanałami prywatnymi.
Można wydzielić osobny wątek do omówienia tego traktatu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości