• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powołanie Ludowego Komitetu Gospodarki
Nie do końca rozumiem, jak ma to wyglądać i na czym ma to polegać (co ma z tego wskaźnika wynikać dla gospodarki). Ale jeśli zostaniesz ministrem gospodarki i będziesz się tym zajmował, to możemy spróbować, może lepiej zrozumiem, jak mi to pokażesz w praktyce.
No to uznajmy, że już mamy ten wskaźnik, co dalej?
Wskaźnik ma być oceną wzrostu aktywności w mikronacji.
Wiemy, że mikronacja przede wszystkim generuje treści.
PKB (lub inaczej możemy to nazwać np. Index Bialenii) ma pokazać jak w danym miesiącu wzrosła aktywność tj. ilość postów.
Po kilku m-c mamy wykres i widzimy jak te treści rosły lub spadały, jak wygląda kondycja Bialenii a co najważniejsze, jej jakość. Jak pisałem najgorsze co może być dla tego miernika to inflacja treści czyli np. napisanie 100 fatw przy tylko 20 postach w innych działach, niby mamy 120 postów ale z tego 100 z nich to posty w jednym wątku napisane przez jedną osobę.
Pamiętam, że kilka lat temu podobny pomysł był w RLS czy w MiB.

P.S
Jutro zacytuję Oskara Langego ws. statystyki ^^
Ajatollah Ali ibn Abi Talib
"Statystykę określa się zazwyczaj jako naukę traktującą o metodach badania zjawisk masowych. Należy wobec tego zastanowić się nad tym, co rozumiemy przez procesy masowe. Doświadczenie uczy, że pewne zjawiska obserwowane w dużej masie wykazują prawidłowość, której nie można zauważyć w pojedynczym lub niewielkiej liczbie przypadków (obserwacji)"

"Statystyka jest potrzebna do analizy procesów odznaczających się prawidłowością masową."

Ogólnie więc spytam jak reszta osób zainteresowanych LKG podchodzi do pomysłu utworzenia czegoś na nazywamy roboczo PKB ?
Mi to tam obojętne
Mam pewne wątpliwości, czy badając aktywność kilkunastu osób (a zwłaszcza kilku) można opisać jakiekolwiek zjawiska masowe. Ale sam pomysł jest ciekawy i myślę, że możemy spróbować go zrealizować. Ali, powiem Ci tak: jeśli masz pomysł, to działaj. Widzisz jak tu wygląda debatowanie, możemy dwa lata rozmawiać o gospodarce (albo czymkolwiek innym), ale dopóki ktoś nie zacznie działać, to nie ruszymy ani na krok.
Dobra to eksperymentalnie zaczniemy z tym.
Za punkt 0 weźmiemy sierpień. Czyli dopiero początkiem września ruszymy.
W porządku, 1 września podam Ci nasze sierpniowe statystyki.
To mamy już coś.
Bank jest.
PKB będzie.

To LKG może coś wydać np. opublikować projekt PKB, z informacją, że zacznie być publikowany od września ?
Może zrobię Cię Ministrem Gospodarki i wydasz takie rozporządzenie? Ludowy Komitet Gospodarczy w zasadzie nie ma umocowania prawnego, bo i nie ma jak go umocować.
Albo nie przejmujmy się prawem i jak już wszystko zacznie działać, to ubierzemy to w formę ustawy i poddamy Parlamentowi do głosowania?
Moim zdaniem najważniejsze jest to, żeby wszystko działało w praktyce. Od prawodawstwa jeszcze żadna gospodarka nie zaczęła działać, a nie jedna na tym etapie skończyła...
Prawda

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości