19-05-2019 21:40
Garapenia na pewno nie spełnia kryteriów, a w A-W też nie doliczyłem się spełnienia kryteriów (aczkolwiek mogło się to już zmienić, bo nasze kryteria nie są trudne do osiągnięcia).
|
Lista państw uznawanych - wątek roboczy
|
|
19-05-2019 21:40
Garapenia na pewno nie spełnia kryteriów, a w A-W też nie doliczyłem się spełnienia kryteriów (aczkolwiek mogło się to już zmienić, bo nasze kryteria nie są trudne do osiągnięcia).
22-06-2019 21:15
![]()
Na podstawie Ustawy o kryteriach uznania innych mikronacji. (kolejność według daty powstania) 1. Królestwo Dreamlandu, 2. Mandragorat Wandystanu, 3. Królestwo Trizondalu, 4. Państwo Kościelne Rotria, 5. Rzeczpospolita Obojga Narodów, 6. Neokontynentalna Unia Państw Integracyjnie Autonomicznych, 7. Republika Suderlandu, 8. Federacja Nordacka, 9. Związek Socjalistycznych Republik Sewerbskich. Uzasadnienie: Sewerbia spełniła kryteria i wiążę z nią pewne plany dyplomatyczne, choćby wspomniany już publicznie Pakt Północny. Pełną aktualizację listy zleciłem Ministrowi Spraw Zagranicznych.
15-08-2019 22:59
Wnioskuje o uznanie Republiki Voxlandu oraz stworzenie ambasady.
voxland.pl.tl voxland.forumoteka.pl
16-08-2019 09:43
Na podstawie obserwacji forum nie sądzę, że spełniacie kryterium liczebnościowe. Oto nasze wymagania:
a) Posiada stałą liczbę aktywnych obywateli (przez takowych rozumie się osoby o statusie obywatela w danej mikronacji, które wyczerpują bialeńskie kryteria zachowania uzyskanego obywatelstwa), nie mniejszą niż 3, b) Posiada aktywne miejsce publiczne, c) Istnieje od co najmniej 30 dni, d) Posiada suwerenną władzę, e) Nie zagraża terytorium, bytowi, państwowości lub innym żywotnym interesom Republiki Bialeńskiej, f) Nie budzi zastrzeżeń ani żadnych podejrzeń co do posiadania więcej, niż jednej tożsamości przez mieszkańca, bądź mieszkańców.
19-08-2019 20:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2019 20:37 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
![]() Na podstawie Ustawy o kryteriach uznania innych mikronacji.
1. Królestwo Dreamlandu,
2. Mandragorat Wandystanu,
3. Królestwo Trizondalu,
4. Monarchia Austro-Węgierska,
5. Państwo Kościelne Rotria,
6. Rzeczpospolita Obojga Narodów,
7. Neokontynentalna Unia Państw Integracyjnie Autonomicznych,
8. Republika Suderlandu,
9. Federacja Nordacka,
10. Królestwo Paderlandu,
11. Republika Brodryjska,12. Republika Voxlandu Poprzednia lista znajduje się tutaj: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...hp?tid=497 Wprowadziłem następujące zmiany: uznałem Brodrię i Voxland; Wycofałem uznanie Sewerbii w związku z zaprzestaniem działalności; Przywróciłem uznanie NUPIA ze względu na wznowienie działalności.
25-08-2019 10:49
1. Królestwo Dreamlandu,
3. Królestwo Trizondalu,
8. Republika Suderlandu,
9. Federacja Nordacka,
11. Republika Brodryjska,12. Republika Voxlandu, 13. Księstwo Sarmacji. Zgodnie z zapowiedzią, gdy tylko Księstwo Sarmacji postanowiło ponownie uznać naszą państwowość, my odpowiadamy tym samym. Cieszę się, że przestaliśmy udawać, że nie zauważamy się nawzajem, dziękuję JE Podkanclerzemu Januszkowi von Hippogriffowi-Pałaszowi za rozsądek i uczynienie pierwszego kroku w kierunku normalizacji stosunków. http://prawo.sarmacja.org/akt,11085.html
30-08-2019 20:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2019 21:30 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
1. Królestwo Dreamlandu,
3. Królestwo Trizondalu,
8. Republika Suderlandu,
9. Federacja Nordacka,
11. Republika Brodryjska,
12. Republika Voxlandu,
13. Księstwo Sarmacji,14. Ludowa Republika Magnifikatu.
30-08-2019 20:40
Voxland zamienil sie w Królestwo
14-11-2019 18:24
1. Królestwo Dreamlandu
2. Mandragorat Wandystanu 3. Królestwo Trizondalu 4. Monarchia Austro-Węgierska, 5. Państwo Kościelne Rotria 6. Rzeczpospolita Obojga Narodów 7. Państwo Suderlandzkie 8. Federacja Nordacka 9. Królestwo Paderlandu 10. Brodryjska Republika Ludowa 11. Księstwo Sarmacji 12. Ludowa Republika Magnifikatu 13. Królestwo Batawii Informacje: Niestety z listy ponownie wypada NUPIA, bo pomimo stosunkowo "niezłej aktywności" nie doliczyłem się wymaganych trzech obywateli spełniających bialeńskie kryteria zachowania aktywności. Z tego samego powodu z listy wypada Voxland.
Na skraju uznania znalazłby się Wandystan i Trizondal, ale łączą nas traktaty. W przypadku tego drugiego państwa sugeruję Parlamentowi rozpoczęcie debaty o wypowiedzeniu traktatu ze względu na faktyczny upadek państwa oraz brak jakichkolwiek kontaktów od bardzo dawna. Na liście pojawiła się reaktywowana Batawia, oby na jak najdłużej.
14-11-2019 20:27
Umowy zawierane i wypowiadane są przez Prezydenta lub uprawnionego przez niego członka Gabinetu. Parlament jedynie ratyfikuje (co też jest odmiennością od takiej przykładowej realowej Polszy, gdzie robi to Prezydent za zgodą wyrażoną w ustawie) lub wyraża zgodę na wypowiedzenie umowy międzynarodowej, która wymaga ratyfikacji (swoją drogą w nowej konstytucji trzeba będzie ustalić, które umowy jej wymagają i jak dokonywana jest ratyfikacja, zwłaszcza przez kogo, by była w końcu jasność). Dlatego Parlament czeka na wniosek uprawnionego organu, gdyż w mojej opinii nie ma tu inicjatywy.
|