• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I Sobór powszechny
Zastanawiam się nad tym. Poza tym chciałbym odratować Brodrię, która upadła ale to też nie wyjdzie.
[Obrazek: FlYScNM.png]
> Czy oczekujecie jakiejś religii wirtualnochrześcijańskiej w Bialenii czy mam porzucić ten plan?

Nie jestem za bardzo zainteresowana religiami wirtualnochrześcijańskimi, ale jeżeli udałoby się wam stworzyć coś co nie jest tak krindżowe jak rotriokatolicyzm, jak najbardziej kontynuujcie wszystko.
Alijo nie widzę sensu kontynuacji tworzenia tworu dla jednej maksymalnie dwóch osób, dlatego chcę zaprzestać działanie religijne, ponieważ jest wiele więcej rzeczy, które można zrobić z większym zainteresowaniem.
Z drugiej strony, Apostolski Kościół Bialenii mógłby tworzyć ciekawą narrację. Wcale nie musi być jakoś mocno czasochłonny i zobowiązujący, 8 mszy w roku wystarczyłoby. A oprócz tego dyskutowalibyśmy sobie o doktrynie, musielibyśmy opracować dogmaty (skoro odrzucamy Stary Testament i Magisterium, to właściwie wszystko musimy stworzyć na nowo). Nie będzie to można zabawa widowiskowa i masowa... Ale skoro interesuje nas trochę teologia, to czemu byśmy mieli porzucać zabawę?
Mógłby mieć ciekawą narrację, lecz uważam, że nic by nie wprowadził, a raczej stworzył kolejne maleńkie wyznanie, dlatego wolałbym zająć się czymś co ma znaczenie, np. ratowaniem dziedzictwa Brodryjskiego.
Poza rotryzmem nie ma w mikroświecie większych i wiele znaczących wyznań. Wszystkie inne religie są dodatkiem do zabawy, a nie zabawą samą w sobie.
Co do Brodrii, to może stworzymy jakieś muzeum? Pytanie tylko, czy masz dostęp do jakichś danych. Na naszym starym forum zachowała się całość działalności Brodrii w okresie stowarzyszenia. Jakąś brodryjską bazę danych ma Hewret, ale były jakieś problemy z przekazaniem jej Iwanowi... Ale skoro Hewret zaczął się u nas pojawiać, to może da się ją odzyskać?
Zobaczymy co się da robić.
Osobiście nie bardzo rozumiem dlaczego wirtualna religia miałaby nawiązywać w czymkolwiek akurat do chrześcijaństwa lub w ogóle czerpać cokolwiek z tego realowego tworu...

Jeżelu już to raczej opracować coś całkowicie własnego... oryginalnego itd.
W sumie to ma pan rację Rononie. Cóż po prostu zobaczę co dalej.
Jeśli chodzi o muzeum... to już kiedyś proponowałem to Iwanowi, ale "zamilkł" - co nieco mom zapisane w kwestiach militarnych, w razie czego mogę ten kawałek muzeum opisać i zilustrować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości