• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I Sobór powszechny
Co do przyszłości Brodrii, to poza muzeum (za które naprawdę powinniśmy się zabrać w najbliższym czasie, bo czas leci i coraz grubsza warstwa kurzu przykrywa Brodrię) warto byłoby stworzyć jakiś organ przedstawicielski. Zdaję sobie sprawę z faktu, że dla Brodrii najwygodniejsze byłoby jakieś stowarzyszenie, ale nie jest w interesie Bialenii przejęcie olbrzymiego terytorium bez ludzi. W pierwszej kolejności zastanówcie się, czy może jednak nie dacie rady doprowadzić swojego państwa do jakiejś przyzwoitej aktywności, chociaż kilkudziesięciu postów w miesiącu. Jeśli nie, to opcji jest kilka:
1) Kongres Brodryjczyków skupiający byłych obywateli brodryjskich rozsianych po mikroświecie; jakieś zjazdy co jakiś czas, rola obserwatora przy Radzie Państw Nordaty.
2) Powrót do monarchii i Senior Rodu Dostojewskich jako tytularny Car Brodrii. Car mógłby sobie funkcjonować gdziekolwiek, na przykład na naszym forum (gdybyś Ty był Seniorem i Carem) lub forum FN (gdyby JLD został Seniorem i Carem).
Możecie też całkowicie zakończyć działalność, ale w takim wypadku wypadałoby zrobić to oficjalnie i ustalić kryteria, które będą musiały spełnić osoby chcące odbudować Brodrię w przyszłości.

Bialenia oraz Rada Państw Nordaty pomogą w miarę swoich możliwości.
Uważam, że druga opcja z tytularnym Carem Brodrii jest najlepsza. Państwo Brodryjskie funkcjonowałoby tam, gdzie jest senior. Przynajmniej byłoby wiadomo, że jest władza zdolna odbudować Brodrię. Jeśli JLD nie będzie chciał zostać Seniorem, to ja nim zostanę i zrobię Muzeum Brodryjskie w Dworze Dostojewskich, a poza tym postaram się zrobić jakąś szczątkową administrację.
[Obrazek: FlYScNM.png]
Mówiłem, że nowe wyznanie szybko upadnie. Wszystko, co rodzi się poza Kościołem Powszechnym (Rotryjskim) ma krótki żywot.
Uznanie Kościoła Rotryjskiego za Kościół Powszechny to poważne nadużycie. Z tego co wiem Chrystus założył jeden kościół, a kościoły partykularne są częścią tego powszechnego kościoła.
Nie mieszamy mikroświata z realem. W mikroświecie Kościół Rotryjski jest pierwszym, a wszystkie pozostałe schizmatyckimi.
Nie wiem czy wiesz, ale Kościół Rotryjski powstał z połączenia Surmeńskiego Kościoła Chrześcijańskiego oraz Katolickiego Kościoła Tyrencji. Więc już jest trzeci. Oprócz tego wcześniej istniał Kościół Austro-Katolicki. Udzielne Księstwo Zakonu Templariuszy powstało zaledwie dwa miesiące po Rotrii i miało swój katolicyzm, zaś rotryzmu nawet nie tolerowało. Chrześcijański Kościół Scholandii powstał 6 lat przed Rotrią. Jeszcze WKRP istniała Baronia Zarakacka, która tytułowała się zakonem katolickim.
Więc nie, Kościół Rotryjski nie jest pierwszy. Gdyby dobrze poszukać, to nie byłby w pierwszej dziesiątce.
Pax, Patriarcha Piotr Pawłowicz, który jest inicjatorem i zwołującym, wystosował pełne szacunku zaproszenia po to, aby Sobór mógł ułożyć w miarę precyzyjne wyznanie wiary. Proponowane sformułowania uważam za interesujące i pilnie przyglądam się pracy jaka została wykonana przy wyznaczaniu dat świąt kościelnych. Należy jednak zadać sobie pytanie, które dotychczas nie padło. Czy Chrystus jest homo ustios, czyli współistotny Bogu ? Uważam, że przyjęcie tego faktu nie powinno pozostawiać żadnych wątpliwości dla credo. Za niezmiernie istotne dla postanowień Soboru w celu Bialenizacji Kościoła będzie ustalenie hierarchii episkopalnej w znacznym stopniu odpowiadającego schematowi administracyjnego podziału Bialeni.
Szanowny Panie, chyba coś nie wyszło z Kościołem Apostolskim. Czyżby jednak chęć posiadania Brodrii była prawdziwym celem, a nie prowadzenie Kościoła?
Do kogo się Ekscelencja zwraca?
Wasza Ekscelencjo,
do Szanownego Pana Sapiehy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości