• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Nordaty [Wątek roboczy]
Czerwonego jak nadmieniłem unikam... jest zarezerwowany dla miast.

Na razie zaznaczam tereny państw... natomiast ich prowincje/regiony/lenna itd. to pozaznaczam w dalszej kolejności.

Potem miasta oraz porty lotnicze i morskie o znaczeniu międzynarodowym. Takich informacji brakuje gdy chce się zrobić jakąś współpracę, wymianę handlową, wizyty itd.

Ta robota trochę potrwa - ale mam nadzieję na zrobienie naprawdę dobrze zagospodarowanego kontynentu mikronacyjnego. Mapy, a w zasadzie map, bo następna będzie fizyczna, która ma dać "nową jakość" w mikronacjach. Zbioru informacji, które pozwolą na wspólne działania i współpracę.

Wkrótce poproszę o określenie np. oznaczeń lotnisk. Kod już jest...

NYXX - gdzie:
- N = Nordata
- Y = państwo np. Bialenia ma B
- XX = kod lotniska, zwykle od miasta.

Tak jak w RB np. NBBE czyli port lotniczy Bengazi.
>Andrzeju dla pewności podlinkuj jeszcze raz mapę, która pokazuje prawidłowe położenie i kształt Ardemii.
https://micropedia.fandom.com/wiki/Norda...032019.png
>A ta druga wyspa to "przestała istnieć" czy po prostu będzie to teraz OBPP? Troszkę przeginanie z tymi likwidacjami wysp. Jak była i nic tam teraz nie ma to jest moim zdaniem OBPP - po diabła likwidować istniejący ląd?
Jak dla mnie mogą zostać. 
>Przy okazji... Taka luźna propozycja: Jak uzgodnimy podział Nordaty i wszyscy będą to akceptowali - to może podpiszemy jakiś Nordacki traktat o granicach? Co Wy na to?
Pomysł dobry, ale nie będzie to łatwe, bo np. Bialenia nie uznaje wszystkich państw, które znajdą się na mapie. Chyba, że otwarta ratyfikacja, tj.  podpiszemy traktat z FN i każdy będzie mógł się dołączyć.
Kolejna wersja mapy...

1/ Granica Suderlandu i Brodrii wg propozycji Andrzeja (wybrałem wariant 4)
2/ Naniesiono Ardemię i Suderland na wyspie opisywanej wcześniej jako "Nordata Północna".
3/ Skorygowano linię brzegową wg mapki, na której jest Ardemia i Suderland (bo jest większa i dokładniejsza)
4/ Wyspy obok tego lądu (obecnie będące OBPP) również skorygowano wg mapy z Ardemii.

[Obrazek: l5G61wW.png]

Pozostała do wyjaśnienia tylko sprawa państwa oznaczonego na mapie Waksmana jako MAW. Ktoś coś wie? Ten kraj istnieje dalej, jak się nazywa i gdzie go można znaleźć? Czy to może obecnie już jest też OBPP?

Po wyjaśnieniu tej kwestii przystąpię do nanoszenia sytuacji na mapę:
- miasta
- porty lotnicze i morskie
- ewentualny podział państw na regiony, państwa składowe itp.
oraz oczywiście wszelkie opisy itd.

AndrzejSwarzewski napisał(a):Pomysł dobry, ale nie będzie to łatwe, bo np. Bialenia nie uznaje wszystkich państw, które znajdą się na mapie. Chyba, że otwarta ratyfikacja, tj.  podpiszemy traktat z FN i każdy będzie mógł się dołączyć.

Z państw, które ujęte są na mapie Nordaty uznajemy (na chwilę obecną... zgodnie z tym co jest opublikowane w palacu prezydenckim):
- Federację Nordacką
- Państwo Suderlandzkie (opisane tam jeszcze jako "Republika Suderlandu")
- Republikę Brodryjską
- Ludową Republikę Magnifikatu
- Królestwo Voxlandu (opisane jeszcze jak "Republika Voxlandu")
- Neokontynentalną Unię Państw Integracyjnie Autonomicznych
- Księstwo Sarmacji

Zasadniczo brakuje tylko "tego czegoś" co na mapie Nordaty z 23.03.2019 (autorstwa Waksmana) jest opisane jako "MAW" - przy okazji pytanie: Jaka jest tego pełna nazwa i czy to dalej istnieje?

Jest wiec spora "baza" do podpisania "traktatu granicznego"... ale oczywiście otwarta formuła jest jak najbardziej wskazana, ponieważ przy tak dużej ilości państw o różnej aktywności i różnej biurokracji trudno byłoby to zrobić w sensownym czasie. Zresztą takie umowy międzynarodowe, które były podpisywane przez grupę państw, a potem przyłączały się do tego kolejne państwa to nawet w realu nic niezwykłego, a wręcz sytuacja dość powszechna.
MAW: Monarchia Austro-Węgierska.
Joahim-von-R napisał(a):MAW: Monarchia Austro-Węgierska.
Dzięki! na liście uznawanych jest - czyli istnieje i jakąś tam aktywność przedstawia.
Jeszcze jedna kwestia. Jan Lubomirski-Dostojewski prosił o uwzględnienie na mapie Volkianu (prowincja FN), który dotychczas nie został, o ile dobrze zrozumiałem, przedstawiony na żadnej mapie. Ustaliliśmy wstępnie, że jedną z wysp będzie ta znajdująca się na północny wschód od Sambanafryki. Nie wiemy, gdzie umieścić drugą, ale może część Sambanafryki albo ta wysepka od wschód od Wysp Przyjaźni. Jan zostawił nam, a więc właściwie Tobie, wolny wybór. 
Widzę też pewną nieprawidłowość odnośnie Federacji Nordackiej. Jak pisałem, po konsultacjach z byłym już prezydentem FN Tehen-Dżekiem, Lotrygania nie jest już częścią FN.
Cytat:...po konsultacjach z byłym już prezydentem FN Tehen-Dżekiem, Lotrygania nie jest już częścią FN.

Czy jest odrębnym państwem czy to już OBPP?

Cytat:Ustaliliśmy wstępnie, że jedną z wysp będzie ta znajdująca się na północny wschód od Sambanafryki. Nie wiemy, gdzie umieścić drugą, ale może część Sambanafryki albo ta wysepka od wschód od Wysp Przyjaźni. Jan zostawił nam, a więc właściwie Tobie, wolny wybór.

Mnie to rybka... ja tylko nanoszę sytuację na mapy - zrobię dwa warianty i niech wybiera... osobiście wolałbym mieć na południe od Wysp Przyjaźni zaprzyjaźnioną FN niż OBPP oddzielający nas od Sarmacji.
Myślę, że to wszystko wyjaśni:

http://fnor.cba.pl/forum/showthread.php?tid=682

Możemy zrobić tak, że część Volkianu będzie na OBPP pomiędzy Sarmacją a Bialenią, a druga, to jakaś odrębna wysepka, chociażby ta niezajęta na północny-wschód.
Cytat:Możemy zrobić tak, że część Volkianu będzie na OBPP pomiędzy Sarmacją a Bialenią, a druga, to jakaś odrębna wysepka, chociażby ta niezajęta na północny-wschód.

OK - tak będzie to naniesione.

Cytat:Myślę, że to wszystko wyjaśni:

Niestety tylko częściowo... Tereny Lotryganii to OBBP i to jasne, ta małą wysepke domaluję - to nie problem, ale:

1/ Na mapie Ardemii i Suderlandu te małe wysepki koło Ardemii należą do Ardemii, a nie do FN.
2/ Problemem pozostaje większa wyspa koło Ardemii - na Waszej mapie to jedna wyspa, a na mapce Ardemii to dwie i to odmiennym kształcie.

Co z tym zrobić?
Uwzględnić mapę, która zawiera więcej szczegółów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości