• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Nordaty [Wątek roboczy]
Czyli Mapę Ardemii... jest bardziej szczegółowa i większa. Inna sprawa, że obecnie tworzona mapa Nordaty przy szerokości 6000 pxs - będzie jeszcze większa i szczegółowsza niż ta Ardemii.

KOLEJNA WERSJA

[Obrazek: IOr6dx7.png]

Uwzględniono:

- z zastrzeżeniem przynależności małych wysepek zgodnie z mapą używaną przez Ardemię i Suderland,
- kształt wyspy należącej do Federacji Nordackiej wg dokładniejszej mapy Ardemii.
- kształt dodatkowej wyspy w północno-zachodniej części Nordaty wg załącznika nr 2 z tego tematu - http://fnor.cba.pl/forum/showthread.php?tid=682
2/ Uwzględniono terytoria Volkianu wg ostatniej decyzji Jana Lubomirskiego-Dostojewskiego.

Proszę zaintersowanych o sprawdzenie i uwagi.
Cała Sambanafryka (poza sarmacą Samundą) do FN? To chyba trochę przesada. Powinniśmy zostawić miejsce dla państwa, które będzie chciało utrzymywać afrykański klimat. FN ostatnio dążyło raczej do ograniczenia ekspansji terytorialnej (nawet pozrzekali się niektórych nieaktywnych terytoriów), a przejęcie ziem o wielkości zbliżonej do Anatolii byłoby krokiem w złą stronę.
http://prntscr.com/p9dflz

Jeśli chodzi o wyspę Ardemię i te małe wysepki to jest to prawidłowo zaznaczone jako zajęte na północy przez Państwo Ardemskie i na południu przez Królestwo Suderlandu, tylko chciałbym dodać że pewien mały fragment jest tylko lennem Królestwa Suderlandu, a nie pod jego bezpośrednim władaniem.

Co do tych wysp niezajętych, co są tam naniesione to powiem tak(szybka powtórka z historii). Podejrzewam że są tam wyspy Skytji, która leży w innym miejscu i niestety nie miałem takich zdolności graficznych by ją usunąć..... na tamtej stronie była wyspa Doctriny, i była ona autonomią Ardemii, ale po pewnym czasie no zostali sprzedani do Volkianu, a potem prawdopodobnie została wolnym państwem zarządzanym przez pana Kamiljana.

I o ile w przypadku Wyspy Ardemii i tych pobliskich wysepek zajętych przez Państwo Ardemskie i Królestwo Suderlandu, są dobrze zaznaczone(z wyjątkiem tak jak pisałem lenna Królestwa Suderlandu), tak sprawa drugiej wyspy Doctriny bardziej dotyczy ona Kamiljana, bo są 2 warianty:
-Albo zostanie ona OBPP
-Albo będzie należeć pod władanie Doctriny, która jest zarządzana przez Kamiljana, czyli Doctrino-Brandi która należy do Federacji Nordackiej.

Więc najuczciwiej w przypadku drugiej wyspy, zapytajcie o nią po prostu Kamiljana.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
-Kierowca Rajdowy Klubu Koriben Automobilë Sammën
-Prezes Xorphia Automobile Racing Club
-Dyrektor Red Star Car Corporation
-Syn Heinza Wernera-Grünera
-Miłośnik Edelweisskich Serów
Volkian może zająć tylko północno-zachodni kawałek Samundy. Ziemie od wybrzeża, do mniej więcej tej małej zatoczki, która jest w połowie wyspy.
Doctrina wygląda tak:
[Obrazek: za-cznik3.png]
Została tam wstawiona w grudniu 2017 roku jako autonomia Ardemii, obecnie część Federacji Nordackiej.
Cytat:...tylko chciałbym dodać że pewien mały fragment jest tylko lennem Królestwa Suderlandu, a nie pod jego bezpośrednim władaniem.

Wiem o tym - ale na razie zajmuję się ustaleniem jakie terytoria są w dyspozycji poszczególnych państw, uściślam linie brzegowe i różniste wysepki.

Na tego typu szczegóły przyjdzie czas w następnym etapie prac. mapa jest na tyle duża, że będzie można wiele rzeczy oznakować i opisać szczegółowo. Ale najpierw trzeba uzgodnić podstawy, a potem będziemy robić detale.

Cytat:Doctrina wygląda tak:

No to ma dwie mapy na których ta wyspa jest inna... Mnie tam wszystko jedno - mam zrobione oba kształty.

Potrzebna decyzja - ma być taka jak na mapie Waksmana czy taka jak na mapie z Ardemii?

Czekam!

Cytat:Więc najuczciwiej w przypadku drugiej wyspy, zapytajcie o nią po prostu Kamiljana.

Andrzeju? zajmiesz się wyjaśnieniem tej sprawy? Masz najlepsze kontakty zagraniczne...

Cytat:Cała Sambanafryka (poza sarmacą Samundą) do FN? To chyba trochę przesada. Powinniśmy zostawić miejsce dla państwa, które będzie chciało utrzymywać afrykański klimat. FN ostatnio dążyło raczej do ograniczenia ekspansji terytorialnej (nawet pozrzekali się niektórych nieaktywnych terytoriów), a przejęcie ziem o wielkości zbliżonej do Anatolii byłoby krokiem w złą stronę.

Cytat:Volkian może zająć tylko północno-zachodni kawałek Samundy. Ziemie od wybrzeża, do mniej więcej tej małej zatoczki, która jest w połowie wyspy.

Mnie tam wszystko jedno... ja tutaj tylko kartograf jestem. Dogadajcie się i ustalcie co i jak - a ja to naniosę. Czekam na ostateczną decyzję.

Na razie wstrzymuję się z dalsza pracą do wyjaśnienia powyższych wątpliwości.

Chcę skończyć ten podkład i potem wrzucić go jako całość - jako podstawę do nanoszenia sytuacji. Nie jest praktyczne pracować na wielu warstwach lądów, bo dojdzie jeszcze wiele warstw pokazujących stan zagospodarowania i opisy. Przy nadmiernej ilości warstw po prostu RAM i program już przestaje "wyrabiać"... praca staje się coraz trudniejsza - bo raz, że się czeka na reakcje programu przy zapisie, to jeszcze w masie warstw ciężko coś znaleźć - nawet jak się je opisuje i pogrupuje w zestawy.
Skoro tak, to w przypadku Wyspy Ardemskiej i tych mniejszych wysepek to wszystko się zgadza, jak o podstawy chodzi. Więc ja nie mam już więcej zastrzeżeń.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
Dobra czas na decyzje...

1/ VOLKIAN (poza ta wyspą na północnym zachodzie - nie budzi wątpliwości) do wyboru trzy warianty:

a/ Sama wyspa koło Wysp Przyjaźni.

[Obrazek: yIFQC9n.png]

b/ Wspomniana wyspa + kawałek Sambanafryki

[Obrazek: iS5pWVZ.png]

c/ Tylko kawałek Sambanafryki

[Obrazek: 1OxKNhV.png]

2/ NORDATA PÓŁNOCNA do wyboru trzy warianty:

a/ Kształt wysp jak z mapy Ardemii.

[Obrazek: MiNhAle.png]

b/ Południowa wyspa w kształcie z mapy Waksmana, północna z mapy Ardemii

[Obrazek: qeAwfHP.png]

c/ Południowa wyspa w kształcie z mapy Waksmana, północnej nie ma - skoro to był jakiś problem swego czasu tylko z graficznym usunięciem.

[Obrazek: lLFS0Ht.png]

No i teraz CZEKAM NA OSTATECZNE DECYZJE !
Edit.

Bardziej jednak odpowiada nam wariant "a" i umieszczenie większej części na północy Nordaty, jeżeli można.
Opcja C mi najbardziej odpowiada.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości