30-12-2019 11:08
A idzie u Was zrobić habilitację? Macie taki stopień w waszym systemie edukacji?
|
Organizacja pracy Wydziału
|
|
30-12-2019 11:08
A idzie u Was zrobić habilitację? Macie taki stopień w waszym systemie edukacji?
30-12-2019 11:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2019 11:51 przez Ametyst Faradobus.)
To zaraz zatrudnię.
Habilitacji chyba nie mamy, bo sam próbowałem ją jakiś czas temu zrobić. W ogóle to ja zaczynam powoli skłaniać się ku Duginowi. Mój ojciec ziemski ma na niego fazę, bo się naczytał o Klubie Izborskim. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
30-12-2019 12:11
Nie ma habilitacji i o ile mnie pamięć nie myli, to sam się przyczyniłeś do jej zlikwidowania. Ale możesz postarać się o profesurę. Trochę byś musiał popisać i powykładać, ale nie jest to cel nie do osiągnięcia. Skoro jest nas trzech i zajmujemy się pokrewnymi dziedzinami, to otwiera się ogromne pole do działalności naukowej, do tego jeszcze możliwość współpracy naukowej ze stojącymi na wysokim poziomie intelektualnym Dreamlandem i Rotrią.
30-12-2019 12:33
Oczywiście. Mam pewien pomysł na wykład po zatrudnieniu.
30-12-2019 12:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2019 12:56 przez Ametyst Faradobus.)
No to do dzieła. Alleluja i do przodu!
Tymczasem może ja już poproszę o utworzenie działów i jednocześnie rozpoczniemy plebiscyt na patrona auli? Z tą różnicą, że utworzyłbym jeszcze dział dla nowej Katedry i tam byście mogli realizować własne projekty naukowe, a pozostałe póki co niech będą w dziale głównym. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
02-01-2020 15:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2020 15:17 przez Ametyst Faradobus.)
Dobra, zatem musimy dalej siąść do organizacji działalności naszego Wydziału. Proponuję wyznaczyć sobie dwa zadania.
Po pierwsze, jak już zasugerował to JM Kulega Rektor, warto by zorganizować tu jakąś konferencję naukową. Polegałoby to na tym, że ściągniemy ludzi z różnych uczelni, każdy wygłosi krótki referat, a my to potem wydamy w formie publikacji pokonferencyjnej. Poza tym zorganizowalibyśmy dyskusję na jakiś wzniosły temat, ważny z punktu widzenia całego mikroświata. Czekam zatem na propozycję tematu, bo mi jeszcze nic nie przyszło do głowy. Po drugie trzeba będzie stworzyć zasady studiowania. Ja osobiście jestem fanem formy MISH-u tudzież artes liberales, gdzie student zajmuje się głównie tym, co go najbardziej interesuje. Trochę inspiracji zaczerpnąłbym też z amerykańskich koledży. Szczęśliwie przepisy statutowe sprzyjają temu pomysłowi. Proponuję zatem, aby studia składały się z dwóch komponentów: 1. Student informuje Dziekana, jaką dyscypliną (historia czy nauki o kulturze i religii) oraz jakimi zagadnieniami chciałby się zająć i wspólnie wybierają oni opiekuna naukowego. 2. Student zapoznaje się z dwoma tekstami naukowymi (prace zgromadzone w Bibliotece UB, ewentualnie gdzie indziej, lub wykłady wygłoszone tu lub gdzie indziej) i pisze na ich temat 1 lub dwa krótkie eseje z własnymi refleksjami. Opiekun naukowy akceptuje je i wystawia ocenę. 3. Student tworzy pod opieką opiekuna naukowego pracę magisterską na wybrany przez siebie temat. Praca może mieć formę zredagowanego tekstu z aparatem naukowym lub bardziej swobodnego wykładu, przy czym w drugim przypadku oczekiwalibyśmy nieco większej objętości albo co najmniej 4+ z esejów. Pracę ocenia Dziekan po zapoznaniu się z rekomendacją/recenzją wystawioną przez opiekuna naukowego. 4. Student otrzymuje dyplom. Średnia ze studiów jest średnią arytmetyczną obydwu ocen z zaokrągleniem do góry. Z kolei tytuł doktora byłby nadawany za napisanie dwóch krótszych (min. 6 stron) lub jednego dłuższego (min. kilkanaście stron) tekstu z aparatem naukowym i wykorzystaniem źródeł oraz opracowań. prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
02-01-2020 15:35
Jak najbardziej jestem gotów zaakceptować takie zasady zdobycie tytułu magistra i doktora.
Co do tematu konferencji naukowej, to może warto poruszyć temat miejsca historii najnowszej mikroświata w naukach mikrozoficznych? Innymi słowy, dotychczas mikrozofia składa się głównie z filozofii i nauk politycznych, ale w zamierzeniu ma objąć też historię najnowszą mikroświata. Warto zakreślić powiązania.
02-01-2020 16:30
> Ja osobiście jestem fanem formy MISH-u tudzież artes liberales
No i wyszła Szydło z worka. Ametyst jest tak naprawdę klonem Karo. Teraz pozostaje pytanie: czy planujecie założyć na Uniwersytecie jakiś NSZ?
02-01-2020 16:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2020 16:34 przez Ametyst Faradobus.)
Sobieszek, w przeciwieństwie do mnie, jest na Artes i w dodatku na UW. Oni tam muszą bić się o rekomendacje i stypendia i jedzą placki z rodzynkami.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
02-01-2020 19:24
A ja jak będę studia kończył?
|