• 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prelekcja: Dlaczego lato nie nadchodzi?
Bardzo lubię czytać takie większe posty towarzysza Swarzewskiego. Moim ulubionym oczywiście nadal jest ten o ustroju ZDN.

Chciałabym się odnieść tylko do jednej kwestii. Bialenia zawsze wydawała mi się trochę taką Wielką Brytanią. Niby na Nordacie i cały czas obserwuje co się tam dzieje ale też jakby niezależna od tego kontynentu i bardzo związana z mikronacjami na zachód od niej. Jednak nasza Bialeńska Wiosna która trwa od końcówki marca i miała wczoraj jeden z większych skoków w górę jest na pewno dobrym znakiem. Republika Bialenii jednak jest już dojrzałą mikronacją i tak naprawdę już stabilną figurą, zgodzę się z tym co moja ukochana Towarzyszka powiedziała w innym miejscu. Możemy mieć kryzysy ale kapitał jaki RB zbudowało przez te lata sprawia, że jesteśmy bardzo ciężko zatapialni. Jeśli chodzi o Federację Nordacką wydaje mi się ona świetną mkronacją. Mają bardzo fajne klimatyczne regiony, pewną wspólną kulturę bycia która wiąże wszystkich i sporo ciekawych pomysłów. Ja najchętniej właśnie z FN wiązała bliskie stosunki bo jeśli się nie okaże, że to wszystko stoi na klonach to naprawdę może to być na długo świetny partner.
Wydaje mi się, że właśnie RB i FN mogą być filarami Nordaty ale co z innymi? Mamy teraz próby tworzenia nowej Brodrii i trudno przewidywać co z tego wyniknie. Może powstanie jakaś mała mikronacja albo yoyonacja albo nic trwałego. Moja dziewczynkowa intuicja mówi mi jednak jakby jeszcze 2 mniejsze twory na Nordacie były np. właśnie Brodria i jakaś Batawia czy coś innego razem z tymi dwoma filarami i państwami częściowo na Nordacie jak Skarland byłoby naprawdę szansa na ustabilizowanie naszego kontynentu i stworzenie jakiegoś Kongresu Nordackiego z dwoma stałymi członkami RB i FN o sile 3, członkami zwykłymi o sile 2 którzy dołączali by regularnie do tej 2 wraz z rozwojem i członkami obserwatorami jak Skarland o sile 1.

Heh, miała to być mała uwaga a wyszedł post na 1/5 prelekcji Prezydenta.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wiadomości w tym wątku
RE: Prelekcja: Dlaczego lato nie nadchodzi? - przez Akrypa Ali Shariati - 02-05-2019 11:36

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości