• 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prelekcja: Dlaczego lato nie nadchodzi?
Bardzo dziękuję za pochlebne komentarze, są dla mnie motywacją do dalszej pracy naukowej.

Cytat:Jeśli chodzi o Federację Brodryjską wydaje mi się ona świetną mkronacją. Mają bardzo fajne klimatyczne regiony, pewną wspólną kulturę bycia która wiąże wszystkich i sporo ciekawych pomysłów. Ja najchętniej właśnie z FN wiązała bliskie stosunki bo jeśli się nie okaże, że to wszystko stoi na klonach to naprawdę może to być na długo świetny partner.

Jak sądzę, mówi Towarzyszka o Federacji Nordackiej? Owszem, ja też jestem zaciekawiony tym państwem i uważam, że ma ono perspektywy na sukces. Dostrzegam jednak całą masę zagrożeń dla dalszego bytu i rozwoju tego państwa, które płyną przede wszystkim z wewnątrz. Nie rozstrzygam kwestii, czy FN stanie się n-tą perspektywiczną mikronacją o której słuch nagle zaginie, nie podejmuję się jasnowidzenia. Federacja mogłaby wzmocnić swoje szanse na przetrwanie poprzez zrezygnowanie z pewnych "wiosennych" cech:
1) Ekspansjonizmu terytorialnego i przyjmowania coraz większej liczby podmiotów. Zamiast tego mogliby skupić się na umocnieniu tożsamości państwowej i promować cnoty obywatelskie (na własnym przykładzie, elity polityczne FN powinny przyjąć rolę Theros). Przyjęcie Brodrii zagroziłoby Federacji, a jej secesja (która prędzej czy później musiałaby nastąpić) mogłaby rozpocząć efekt domina, obejmujący secesję innych prowincji, eksodus obywateli i przyjęcie postawy fatalistycznej w następnie tych plag.
2) Niepoważnych zachowań narażających na szwank reputację Federacji, zarówno w sprawach wewnętrznych (na przykład rozdawnictwo tytułów naukowych z profesorem włącznie), jak i zewnętrznych (próba rozstrzygnięcia sprawy brodryjskiej wbrew wcześniejszym ustaleniom, a nawet bez jakiegokolwiek informowania nas o tym fakcie; ja mam dużą cierpliwość i sympatię do Nordaty, więc obyło się bez skandalu, ale większość mikronacji wydaliłaby ambasadora, a może i zerwała stosunki, co i mi sugerowano zrobić).
Federacja sama musi zdecydować w którą stronę pójdzie. Powtórzę jeszcze raz, że ja jestem pełen sympatii dla tego projektu.

Wiadomości w tym wątku
RE: Prelekcja: Dlaczego lato nie nadchodzi? - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 02-05-2019 13:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości