• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konferencja nt. Ligi Bluszczowej
Cytat:podstawowe standardy, czyli jakie?
Przyznawanie tytułów i stopni za posiadaną wiedzę i tworzenie merytorycznych prac, a nie rozdawanie profesur jak popadnie i nadawanie ich samemu sobie
Cytat:Formalno-powagistycznie zorganizowanej instytucji z całym tym sztafażem w postaci istnienia Rektora, władz uczelni, sformalizowanych wydziałów i sformalizowanego nadawania tytułów/stopni zawodowych/naukowych? 
Jestem przeciwnikiem nadmiernej biurokracji, ale uważam, że naukę należy prowadzić poważnie. Niezbyt z resztą wiem jaka jest alternatywa, poza nieśmiesznym parodyzmem. 
Cytat:Spoko, tyle że zdaje się że mikroświatowe uczelnie nigdy nie funkcjonowały na zasadzie formalnego studiowania jak to się robi zwykle na uczelniach realnych. Zwykle wyglądało to tak, że ktośtam sobie publikował gdzieśtam wykłady, a kto chciał, to sobie to czytał, bądź nie. Kto chciał sobie dostać jakiś tytuł, pisał jakąś pracę która potem była oceniana, i go dostawał albo nie. O, i tyle.
Forma bądź formy uzyskiwania wykształcenia są jeszcze kwestią do ustalenia. O ile w przypadku osób, które już posiadają wiedzę z danej dziedziny, napisanie pracy może być wystarczające, to trzeba założyć, że np. wiedzę o historii mikroświata będzie chciała zdobyć osoba, która jest tu nowa i zaczyna od zera. Wtedy studia się przydadzą. 
Dotychczasowa nauka, którą obserwowałem przez ostatnie lata w mikroświecie, oczywiście poza chlubnymi wyjątkami, nie jest dla mnie wzorem do naśladowania. Że formalne studiowanie nie funkcjonowało (choć nie jest prawdą, że nie funkcjonowało nigdy i nigdzie) to nie jest wielkie zaskoczenie, ani argument, bo od dłuższego czasu nauka w ogóle średnio funkcjonowała.

Natomiast chętnie poznam pomysł Ludowego Uniwersytetu Wandejskiego na współpracę międzyuczelnianą.

Wiadomości w tym wątku
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 10-01-2020 09:46
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez RIIF - 10-01-2020 14:52
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez RIIF - 10-01-2020 15:36
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez RIIF - 11-01-2020 17:12
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez RIIF - 16-01-2020 08:32
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez m².r - 19-01-2020 18:14
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez RIIF - 21-01-2020 20:06
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez m².r - 27-01-2020 11:33
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez m².r - 28-01-2020 16:14
RE: Konferencja nt. Ligi Bluszczowej - przez RIIF - 05-02-2020 10:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości