10-01-2020 11:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2020 11:12 przez Ametyst Faradobus.)
Cytat: Wasze Ekscelencje Dziekani,
Zadławimy się kiedyś tą tytułomanią.
Cytat:Gdzieś są politolodzy, gdzieś historycy, teologowie, prawnicy, być może przedstawiciele innych nauk. Dzięki współpracy możemy stworzyć lepszą społeczność naukową, prowadzić owocniejsze dyskusje i osiągać lepsze wyniki.
I wreszcie jakiś sensowny argument. Trzeba rozszerzyć działanie funkcji profesora wizytującego i stworzyć czasopisma naukowe, aby swój dorobek można było gromadzić w różnych krajach. Mam tylko nadzieję, że ta umowa nie będzie zakładała jakieś unifikacji na wzór boloński.
Cytat:Jak ma działać? Jestem przeciwnikiem biurokracji, nie ona jest celem nauki.
Uff.
Cytat:Możemy stworzyć Radę Rektorów, której zadaniem byłoby nadzorowanie współpracy oraz wyjaśnianie pojawiających się problemów.
Konferencję Rektorów Szkół Wyższych Mikroświata, na wzór Konferencji Episkopatu Rektorów Akademickich Szkół Polskich.
Cytat:Na pewno musimy zacząć oficjalnie uznawać swoje tytuły i stopnie. Wymaga to jednak ustalenia podstawowych choćby zasad ich przyznawania, aby nie powstał mikroświatowy odpowiednik robienia doktoratów na Słowacji.
Mnie akurat te doktoraty na Słowacji całkiem śmieszą. Ale jak coś to błagam - nie ustalajmy jakichś strasznie sztywnych zasad. Niech wartość stopnia gwarantuje po prostu autorytet uczelni, a nie to że został on nadany w ramach jakiejś procedury ustalonej na nie wiadomo jak wysokim szczeblu.
Cytat:Powinniśmy też stworzyć i na bieżąco aktualizować rejestr funkcjonujących wydziałów wraz z kierunkami, które obsługuje. Ułatwi to kierowanie studentów na studia w wybranej przez nich specjalizacji.
Nie tylko wydziałów, po prostu jednostek. Na jednej uczelni dajmy na to historię albo matematykę prowadzić będzie wydział, a w innym tylko instytut. Różne uniwerki mają różne struktury i trzeba to uszanować, a nie unifikować. Tak samo z habilitacjami - to, że my je znieśliśmy nie znaczy, że jakaś inna uczelnia nie może ich nadawać.
Cytat:Od dawna mówi się o v-Noblu, teraz wreszcie będzie to możliwe.
Mogę wręczać, jestem licencjonowanym królem.
Cytat:Ułatwienie dostępu do bibliotek dla osób poszukujących informacji.
Stwórzmy jakąś prostą stronę z linkami do miejsc, w których można szukać informacji na dany temat.
Cytat:Przyznawanie tytułów i stopni za posiadaną wiedzę i tworzenie merytorycznych prac, a nie rozdawanie profesur jak popadnie i nadawanie ich samemu sobie.
Hehehe.
Ja tu generalnie widzę jedną podstawową zaletę, o której już Kulega Rektor Andrzej wspomniał: zgromadzi się większa ilość ludzi zainteresowanych v-nauką reprezentujących różne dziedziny. W ten sposób zamiast tworzyć na każdej uczelni multum jednostek o różnych specjalizacjach będzie można skupić się na kilku dziedzinach, które w danym kraju są modne i do których znajdą się specjaliści. Przykładowo: w Rotrii siłą rzeczy rozwijana będzie teologia, więc jeśli ktoś będzie chciał się jej nauczyć to pojedzie tam, a cała reszt z automatu uzna jego dyplom. Z kolei studiować politologię będzie można przyjeżdżać do nas. Nie dyskryminowałbym też kierunków nieco bardziej fikcyjnych, takich jak prowadzona kiedyś na UH filozofia wiejska czy geologia podmorska, wielkie dzieło naszego Wielkiego Sternika. Mam w ogóle nadzieję, że to nie będzie zbyt sztywne kopiowanie realowej nauki z, przepraszam za nieakademickie słownictwo, kijem w dupie, bo to będzie po prostu nudne.
Aha, co prawda tzw. "umiędzynarodowienie" śmierdzi mi Guwinem, ale można wprowadzić zasadę, że aby uzyskać na UB stopień doktora albo profesora trzeba będzie wygłosić, dajmy na to, jeden wykład na innym uniwersytecie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)