29-01-2020 18:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2020 18:54 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
No to ja mam jeszcze tylko jedno zastrzeżenie do umowy:
Nie wiem natomiast co zrobić z Przewodniczącym. Z jednej strony, jeśli siedzibą ma być Wolnograd, to Rektor UB najczęściej tu będzie i będzie mógł na bieżąco załatwiać wszystkie sprawy. Z drugiej jednak strony, nie chciałbym powstrzymywać ewentualnych ambicji innych profesorów.
Oprócz tego, myślę, że powinniśmy wyznaczyć jakiś nieprzekraczalny termin na składanie podpisów. Może 10 dni od ostatecznego ustalenia kształtu umowy?
Cytat:4. Konferencja obraduje w sposób permanentny, jej miejscem obrad jest Wolnograd, a Przewodniczącym każdorazowy Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego.Nie wiem, czy wszystkich zadowoli takie rozwiązanie. Chciałbym, aby Liga miała charakter międzynarodowy i w pełni pluralistyczny. Rozumiem jednak głosy osób, które uważają za naturalne, by Uniwersytet Bialeński stał się centrum LB. Proponuję kompromis. Może Konferencja będzie obradowała na sesjach (w różnych krajach, np. przy okazji konferencji naukowych lub jakichś innych szczytów), a pomiędzy nimi jej siedziba będzie mieścić się w Wolnogradzie? Byłoby chyba sprawiedliwie, bo każda uczelnia mogłaby zorganizować sesję u siebie. A zachowana zostałaby ciągłość obrad, nie byłoby zastojów.
Nie wiem natomiast co zrobić z Przewodniczącym. Z jednej strony, jeśli siedzibą ma być Wolnograd, to Rektor UB najczęściej tu będzie i będzie mógł na bieżąco załatwiać wszystkie sprawy. Z drugiej jednak strony, nie chciałbym powstrzymywać ewentualnych ambicji innych profesorów.
Oprócz tego, myślę, że powinniśmy wyznaczyć jakiś nieprzekraczalny termin na składanie podpisów. Może 10 dni od ostatecznego ustalenia kształtu umowy?