29-01-2020 20:59
Cytat:1) Czy myśleliście nad próbą wprowadzenia chociaż minimalnej narracji w obradach? Widzę że fanatycy legislacji wyginęli za niewoli sarmackiej, a same rozmowy o prawie bez żadnych smaczków są, zdaje się, nudne.A co masz na myśli? Nie mam żadnego pomysłu, czym mogłaby być narracja w obradach.
Cytat:1.1) Czy mając dosyć unikalną narrację koniecznie musicie mieć organ o nazwie "Senat"? Ja nie rozumiem fenomenu tej nazwy. Nie lepiej nawiązać do jakieś arabskiej organizacjiJak napisał Ronon, "Senat" to nazwa robocza. Użyłem jej, żeby moja koncepcja została zrozumiana. Senat mógłby w naszych warunkach nazywać się np. Generalnym Komitetem Ludowym, a zgromadzenie obywateli Powszechnym Kongresem Ludowym. Najpewniej zrobimy jeszcze w tej sprawie konsultacje.? Senat jest teraz w Królestwie Teutonii, Kościele Diuczej Wiary, planowany w Palatynacie Leocji, a całkiem niedawno był też w Konsulacie Sclavinii, Królestwie Hasselandu i Suderlandzie. Litości ...
Cytat:2. Czy dopuszczacie zwolnienie tempa prac? Ja mam wrażenie, że Wasze terminy są krótkie i niektórzy nie mogą spokojnie zapoznać się z przedmiotem albo zdążą się zapoznać, ale brakuje im czasu na uwagiMożna zwolnić. Na pewno spowolnienie nastąpi, jak będziemy mieli de facto dwie izby parlamentu, w tym jedną dużą. Skracanie terminów wynikało z tego, że debaty szybko wygasały i nie było sensu ich ciągnąć. Jak wszyscy obywatele będą mogli się wypowiedzieć, to na pewno nie będziemy skracać, poza jakimiś nadzwyczajnymi sytuacjami.
Cytat:3. Czy dopuszczacie ustawowe przerwy nawiązujące do sezonów ogórkowych?Chyba nie ma takiej potrzeby. Jak w czasie sezonu ogórkowego tempo życia będzie wolniejsze, to siłą rzeczy będzie mniej projektów i parlament będzie obradował wolniej. To z resztą jest nieprzewidywalne, kiedy aktywność będzie większa, a kiedy mniejsza. Czasem wystarczy jedna osoba, która ma dużo czasu i energii, żeby aktywność w całym kraju się podniosła, mimo pozornie niesprzyjającego okresu.

![[Obrazek: tongue.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/images/smilies/tongue.png)