29-01-2020 21:34
Dziś w soborze odczytano tomos patriarchy Morskiewskiego i całej Rodosji:
Cytat:Tomos Patriarchy Morskiewskiego i całej Rodosjiz dnia 16. stycznia roku pańskiego 2020O włączeniu Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu w jurysdykcję Patriarchatu Morskiewskiegoi przyznaniu autonomii Kościołowi Osteryjskiemu na WygnaniuW imię Boga Ojca, Syna Bożego i Ducha Świętego!Niniejszym ja,Jego Eminencja Wielce Błogosławiony Andriej,Arcybiskup Divogradu, Wolnogradu i całej Osterii,Głowa Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu,Uznaję zwierzchność Patriarchy Morskiewskiego i całej Rodosji nad Kościołem Osteryjskim na Wygnaniu.Niniejszym ja,Jego Błogosławioność Andriej,Patriarcha Morskiewski i całej Rodosji,W imieniu Patriarchatu Morskiewskiego i całej RodosjiObejmuję zwierzchność nad Kościołem Osteryjskim na Wygnaniu,Uznając zarazem odrębność jego tradycji teologicznych i liturgicznychi nadaję mu autonomię w ramach Patriarchatu Morskiewskiego i całej Rodosji,A obszar Republiki Bialeńskiej ogłaszam jego terytorium kanonicznym.Dan w Morskwie dnia 16 stycznia roku pańskiego 2020.Jego Błogosławioność AndriejPatriarcha Morskiewski i całej RodosjiArcybiskup Divogradu, Wolnogradu i całej OsteriiGłowa Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu
Andriej Iwanow
Odszedł do domu Ojca