08-02-2020 22:23
Mam niejasne, pesymistyczne przeczucie, że o ile wiele spraw można dzięki debatom i wielostronnym ustaleniom, to akurat gospodarki w ten sposób nie stworzymy. Możemy co najwyżej wysłać w świat sygnał, że jeśli jakiś pasjonariusz stworzy system i zaprosi nas do udziału, to takie zaproszenie wszyscy chętnie przyjmiemy i będziemy wdzięczni. A do tego czasu osoby zainteresowane tymi samymi dziedzinami mogą ze sobą fabularnie współpracować. Trochę fabularnej gospodarki widziałem w Leocji, trochę w FN, w Bialenii też coś mamy, zwłaszcza w kwestii zbrojeń.
Ale oczywiście nie zniechęcam, temat jest bardzo ciekawy i twórczy, sam wielokrotnie brałem udział w dyskusjach o systemie gospodarczym i niektóre były naprawdę rozwijające. Tu z resztą też nie omieszkam dalej się udzielać, jeśli pojawią się zajmujące idee. Bez demiurga jednak wszystko to pozostanie jedynie (lub aż) pasjonującą rozmową.
Ale oczywiście nie zniechęcam, temat jest bardzo ciekawy i twórczy, sam wielokrotnie brałem udział w dyskusjach o systemie gospodarczym i niektóre były naprawdę rozwijające. Tu z resztą też nie omieszkam dalej się udzielać, jeśli pojawią się zajmujące idee. Bez demiurga jednak wszystko to pozostanie jedynie (lub aż) pasjonującą rozmową.