• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykład 14. Pojęcie pasjonarności. Etnogeneza w mikroświecie.
Hmmm, myślę, że niekoniecznie musisz się zagłębiać w punkt wyjścia (w tym przypadku teoria Gumilowa), aby podjąć dyskusję nt. samej kwestii ludzi pasjonarnych (energicznych, zaangażowanych, ambitnych) w mikroświecie albo kształtowania się etnosów (narodów, społeczności). Wielkim grzechem realnej filozofii (nauczania filozofii?) jest zagmatwanie jest w chaosie pojęciowym i historycznym, która wręcz zniechęca już od lat szkolnych do myślenia*, czyniąc tym społeczeństwu duże szkody. Ja się nawet nie łudzę, że komuś w mikronacjach będzie się chciało czytać polecane przeze mnie książki lub wchodzić w szczegóły koncepcji (chyba, że serio się zaciekawi), więc ograniczam się do wprowadzenia i jasnego wyjaśniania pewnych terminów i zagajania dyskusji na kwestie konkretnie mikroświata dotyczące.
*Choćby świadomej odpowiedzi na podstawowe pytania: kim jestem, gdzie jestem, skąd o tym wiem i co powinienem w związku z tym robić.

Wiadomości w tym wątku
RE: Wykład 14. Pojęcie pasjonarności. Etnogeneza w mikroświecie. - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 10-02-2020 18:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości