Tak sobie pomyślałem, że można by wprowadzić nowe odznaczenie (i tak przecież trzeba będzie po tych wszystkich pracach znowelizować ustawę) - takie nieco podobne do Orderu Powstania Marcowego czyli Order Odrodzenia Bialenii. Wszak tak jak Powstanie Marcowe w długotrwałych skutkach doprowadziło do powstania Naszego Kraju, tak wydarzenia z marca zeszłego roku obroniły niepodległość, a w konsekwencji doprowadziło do dalszego istnienia i rozwoju Państwa. Ordery za Powstanie Marcowe to już obecnie trudno nadawać... co najwyżej można komuś klasę podnieść, ale order ten powinien mieć kontynuację.
Całkowicie celowo jego propozycja graficzna jest analogiczna do Orderu Powstania Marcowego.
Co o tym sądzicie? Analogicznie do Orderu Powstania marcowego miały trzy klasy - brązowy, srebrny i złoty (to tylko zmiana kolorów - już po "zatwierdzeniu" propozycji. Wątpliwość tylko co do daty, bo odbyło się to w nocy z 22 na 23 marca - wstawiamy 22 (ostatni dzień pod sarmackim butem) czy 23 (pierwszy dzień wolności)?
Druga kwestia to ten Bohater Bialenii...
Przyznam, że jakoś nie miałem koncepcji orła z łańcuchem... z sądem mi to się bardziej kojarzy albo z urzędnikiem USC. Za to zawsze mi się podobała Gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego, no to proponuję bialeńską odmianę:
Całkowicie celowo jego propozycja graficzna jest analogiczna do Orderu Powstania Marcowego.
![[Obrazek: 3_22_02_20_3_44_50.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_22_02_20_3_44_50.png)
Co o tym sądzicie? Analogicznie do Orderu Powstania marcowego miały trzy klasy - brązowy, srebrny i złoty (to tylko zmiana kolorów - już po "zatwierdzeniu" propozycji. Wątpliwość tylko co do daty, bo odbyło się to w nocy z 22 na 23 marca - wstawiamy 22 (ostatni dzień pod sarmackim butem) czy 23 (pierwszy dzień wolności)?
Druga kwestia to ten Bohater Bialenii...
Ametyst Faradobus napisał(a):Order Bohatera - odznaczony dostawałby nieduży znak w kształcie orła do noszenia na piersi oraz np. łańcuch raczej do celów kolekcjonerskich. Razem tworzyłoby to taki ładny zestaw. Jest też wariant ukraiński, gdzie poza niewielkim znakiem, takim jak Złota Gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego, bohater dostaje jeden z dwóch specjalnych Orderów - w kształcie gwiazdy (za heroiczny wyczyn) albo tryzuba (za długotrwałe zasługi).
Przyznam, że jakoś nie miałem koncepcji orła z łańcuchem... z sądem mi to się bardziej kojarzy albo z urzędnikiem USC. Za to zawsze mi się podobała Gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego, no to proponuję bialeńską odmianę:
![[Obrazek: 3_22_02_20_3_45_37.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_22_02_20_3_45_37.png)