• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń
Dawniej się cudzoziemcom wręczało Patrona, ale on jest trochę ideologiczny, chociaż rzecz jasna można powrócić do tej tradycji i wręczać go cudzoziemcom, których działalność jest nam ideowo bliska. Ja jestem też zwolennikiem, aby takie odznaczenie było jedno albo dwuklasowe - pierwsza klasa dla głów państw, szefów rządów itp., a druga dla ambasadorów i innych zagranicznych obywateli.

Co do przykładów to jest ich sporo. Polska ma Order Zasługi RP, który można łatwo przerobić na Order Zasługi RB. Tylko, że ten order ma pięć klas - na przykład odchodzący z Polski ambasador obcego kraju dostaje zazwyczaj komandora albo komandora z gwiazdą. Szwecja w ogóle przyjęła, że ordery wręcza cudzoziemcom i rodzinie królewskiej, a własnym obywatelom tylko medale, że niby mają być równi (z których część jest ze złota i nosi się je na złotych łańcuchach), ale to jakiś poroniony pomysł, wypaczona ścieżka monarchosocjalizmu. Białoruś ma Order Przyjaźni Narodów - nosi się go na szyi i jest stosunkowo rzadko nadawany. Wzorowany jest na radzieckim (też jednoklasowym) orderze o tej samej nazwie, który zresztą był nadawany nie tylko cudzoziemcom (np. dosyć powszechnie duchownym prawosławnym). Współczesna Rosja ma swój Order Przyjaźni - dosyć niski w hierarchii, dostał go np. Wajda od Miedwiediewa. Bardzo podobnych orderów jest zresztą w Postsowiecie bardzo dużo, prawie wszystkie nazywają się "Order Przyjaźni". U brytoli funkcjonuje Order śś. Michała i Jerzego (trzyklasowy) - daje się go zasłużonym dyplomatom, wywiadowcom oraz właśnie obcokrajowcom (np. Andżelinie Dżoli). Chińczycy, kiedy W. W. Putin dał temu ich cwelowi Puchatkowi Order św. Andrzeja z łańcuchem, ustanowili własny Order Przyjaźni, również noszony na złotym łańcuchu i wręczany w czasie nie wiadomo jak pompatycznej ceremonii.

Ja mam natomiast jeden konkretny wzorzec, który bym proponował wykorzystać - enerdowski order "Gwiazda Przyjaźni Narodów". Miał trzy klasy, z których jedna była naprawdę efektowna i służył właśnie do wynagradzania cudzoziemców. Możemy nawet po prostu bezpośrednio go przerobić. Wyglądał tak: https://de.wikipedia.org/wiki/Stern_der_...-00011.jpg Pierwsza klasa byłaby dla dostojników, druga dla ambasadorów i pomniejszych notabli, a trzecia dla naszych sympatyków poza granicami i dla zwykłych cudzoziemców, którzy się u nas jakoś tam udzielają.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - przez Ametyst Faradobus - 26-02-2020 21:14
RE: Wizualizacja bialeńskich odznaczeń - przez Iwan Pietrow - 07-11-2021 13:13

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości