06-03-2020 11:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2020 11:02 przez Ametyst Faradobus.)
Przygotowałem projekt aktu, który mógłby być wystawiany przez Lwa przy okazji nadawania praw miejskich. Co o tym myślicie? Jako wzorcem posłużyłem się, choć nie ściśle, tradycyjną formułą dokumentu średniowiecznego.
Cytat:A M E T Y S T
z rodu Faradobusów, Pierwszy Tego Imienia z woli Ludu i Sejmu Rzeszy Bialeńskiej L E W W O L N O G R A D U - Głowa Kolosalnego Związku Obszarników, Wielki Kniaź na Mechanicach, Margrabia na Jaruzelimie Etc. wszystkim Lennikom, Plenipotentom i Mieszkańcom Wolnych Miast Rzeszy Bialeńskiej oraz każdemu, komu będzie to niezbędne do życia gorące pozdrowienie: dzień dobry, dzień dobry, dzień dobry!
Dwa płuca ma Rzesza Bialeńska: jednym są lennicy i gospodarze ziemscy, którzy zasługi poczynione dla Państwa i Narodu przekłuwają teraz w ciężką pracę ziemską i jakoby sól tej ziemi karmią ją i nawilżają. Drugim zaś płucem są miasta Rzeszy: wolne, lenne i zwykłe, które niczym tysiąc kwiatów pchają ją do przodu, ku nowym czasom, ku jak największemu dobrobytowi Ojczyzny i ku szczęściu jej mieszkańców. Dobrze się zaś dzieje, gdy te dwa pierwiastki spotykają się, aby jeszcze lepszy dać efekt i viribus unitis, co znaczy wspólnymi siłami, przyczyniać się do postępu i rozwijania tego, co pozostawili nam poprzednicy.
Wiedząc, że pańskie oko konia tuczy dostrzegłem taki właśnie rozwój u mnie, w mojej ziemi mechanickiej, którą władam już od lat ponad pięciu. Osada tamtejsza mechanicka niczym ta lilija kwitnie, acz nie przekwita, jak to bywa tu i ówdzie, dając świadectwo potężnej mocy. Widząc wielkie zasługi tej społeczności lokalnej , która swoją pracą przysparza chwały całej Anatolii postanawiam wszem i wobec nadać miejscowości MECHANICE, która znajduje się we tymże moim Wielkim Kniaźstwie Mechanice Faradobusowskie, tytuł, prawa i przywileje miasta lennego, tak jak stanowi o tym Ustawa Sejmu Rzeszy z dnia 14 stycznia tego roku Prawo miejskie. Wierzę głęboko, że krok ten stanie się nie tylko zwieńczeniem pewnego etapu, ale i motywacją do dalszych chwalebnych kroków, do jak największego poszerzenia istniejącego tam już dziś dobrobytu.
Działo się szóstego dnia marca 2020 roku w stołecznym Wolnogradzie, w Domu Lewskim, w czasie Sejmu Rzeszy, a w obecności: najpotężniejszego i niezwyciężonego Marszałka Wielkiego i Wielkiego Kniazia Ronona Dexa, Prezydenta Republiki Bialeńskiej i Dowódcy Jej Sił Zbrojnych, Wielce Czcigodnego Generała Elektora Andrzeja Swarzewskiego, Miecznika Portu Arthurberg i całej Rzeszy Bialeńskiej, Kanclerza Orderu Rzeszy, a także pozostałych obecnych Lenników i Plenipotentów Wolnych Miast Rzeszy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)

![[Obrazek: jPoFMeh.png]](https://i.imgur.com/jPoFMeh.png)