• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Historia najnowsza - metodologia i kierunek badań [KONFERENCJA - PRZESZŁOŚĆ]
[Obrazek: 592477pic2.jpg]

Szanowni Kuledzy,

witam Was w drugim dniu naszej konferencji, na kolejnej debacie wiodącej, którą początkowo planowałem otworzyć już wczoraj, ale widząc nagły wzrost zainteresowania tematem dziejów przedinternetowych postanowiłem na spokojnie odłożyć ten punkt programu na dziś. Mam nadzieje, że nie będziecie mieli mi tego za złe.

Równie istotnym, co dzieje fikcyjne, a jednocześnie bardzo różnym metodologicznie problemem jest kwestia badania rzeczywistych dziejów polskiego Mikrowiata - krótko mówiąc tego, czego my byliśmy uczestnikami i tego w ciągu ostatnich dwóch dekad. Znów działać można tu na dwóch poziomach - na poziomie całego Mikroświata i historii polskiej idei mikronacyjnej oraz na poziomie dziejów poszczególnych państw od momentu ich utworzenia w internecie. W niektórych krajach takie tendencje badawcze już się pojawiły, ale dla niektórych jest to rzecz nowa i nieobligatoryjna. Na pewno wymaga pewnej systematyczności i bieżącego dokumentowania zdarzeń. Nie można jednak ograniczać się do samej faktografii. Badanie mikronacyjnej historii najnowszej ma bowiem w sobie coś z socjologii i innych nauk społecznych, a wykorzystywany przez badaczy materiał służy tak naprawdę do ilustracji stosunków międzyludzkich.

Rzeczą, nad którą również możemy się zastanowić jest wykorzystanie kontentu mikronacyjnego na gruncie realowej nauki - powstało już bowiem co najmniej kilka prac poświęconych państwom wirtualnym. W moim przekonaniu warto by je zgromadzić w jednym miejscu, a nade wszystko kontynuować ten nurt. Nie trzeba zresztą ograniczać się do świata akademickiego, ale i otworzyć się w większym stopniu na realową publicystykę.

Jestem bardzo ciekaw Waszych, Szanowni Kuledzy, przemyśleń na ten temat i mam nadzieję na owocną dyskusję. Szczególnie zachęcam do dzielenia się własnymi doświadczeniami z zakresu badania najnowszych dziejów Waszych v-ojczyzn (i nie tylko).
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Historia najnowsza - metodologia i kierunek badań [KONFERENCJA - PRZESZŁOŚĆ] - przez Ametyst Faradobus - 24-03-2020 12:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości