• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Periodyzacja [KONFERENCJA - PRZESZŁOŚĆ]
Cytat:Może nie super ważny, ale był to poprzednik Bialenii w roli "tygrysa mikroświata"

Ale czy tu trzeba być bialeńskocentrycznym? Ja bym się starał popatrzeć właśnie na Mikroświat globalnie.

Cytat:bodajże pierwsze od długiego czasu państwo, które zdobyło silną pozycję

Na chwilę.

Cytat:Victoria to poniekąd prekursor nordackich państw, które odniosły mniejszy lub większy sukces.

Prekursorem to było ZSKHiW, każdy porządny człowiek to wie.

Cytat:Upadek Scholandii to ostateczny koniec Wielkiej Trójki. Ale tak myślę, że moglibyśmy też jakoś uwzględnić fenomen Al Rajnu.

A to swoją drogą. Ja dalej nie wiem, na ile to była hodowla klonów.

Cytat: Kolejną po chronologii kwestią będzie nazwanie i scharakteryzowanie epok.

Byle ogólne.

Cytat:Konflikt sarmacko-dreamlandzki dobrze wpisuje się w ostateczny koniec Wielkiej Trójki.

Racja. I mamy fajny, wyraźny punkt.

Kilka słów w ramach dopowiedzenia:

Fakt faktem okres mniej więcej od końca 2011 do 2014 roku był dla naszego pokolenia mikronautów czasem przełomowym, kiedy my po prostu dojrzeliśmy i staliśmy się pełnoprawnymi członkami społeczności mikronacyjnej. Obejmuje on powstanie Victorii na Nordacie i jej szybkie przenosiny na Orientykę (wtedy miało to jeszcze wymiar prestiżowy, bo Nordata nie była nawet uwzględniana na mapach innych niż Pela Nandera!), następnie podobny krok ZSKHiW (tu nasze starania blokowali przez dłuższy czas austro-węgierski MSZ Victorio Mortuus i prezydent Victorii Robert Śledziowski, co temu ostatniemu do dziś poczytuję za zwykłe świństwo). Chwilę wcześniej pojawia się też Ciprofloksja, zatem na stary kontynent przypływa świeża krew. W 2013 powstaje Bialenia, która też przechodzi intensywną ewolucję, ale pozostaje na Nordacie. W międzyczasie Victoria upada przekazując Bialenii część materiału ludzkiego. Można też wspomnieć o powstaniu map Witta, które jako pierwsze poza Pelem uwzględniły Nordatę.

Wszystko to stanowi bardzo ciekawy proces, myślę nawet że dobrze byłoby zwołać na ten temat osobne sympozjum, żeby sobie to po kolei przypomnieć.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Periodyzacja [KONFERENCJA - PRZESZŁOŚĆ] - przez Ametyst Faradobus - 25-03-2020 21:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości