04-05-2019 22:10
Cytat: Z tego co mi wiadomo Tadeusz nas ostatecznie skonfliktował z Hasselandem doprowadzając pośrednio w ten sposób do Rotriizacji narodu (a może nawet bezpośrednio, nie znam jego prezydentury na tyle) co w efekcie doprowadziło do największego kryzysu w historii Bialenii i utraty suwerenności.Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Nie widzę ciągu przyczynowo-skutkowego pomiędzy rozwodem z Hasselandem i utratą suwerenności. A rotryzacja nie była taka straszna, Karol Medycejski i Severino Castiglioni byli wartościowymi obywatelami.
Konflikt z Hasselandem jest zbyt skomplikowany, żeby powiedzieć kto miał rację. Starły się dwie wizje Bialenii. To jak odwieczny konflikt wśród historyków i politologów pomiędzy Polską Piastowską i Polską Jagiellońską.
Cytat:RCA nie jest ani wybitnym mikronautą ani wybitnym człowiekiem, on nie jest charakterystyczny i odważny (jak Andronik, Siergiusz, Kristian, Khand, Helwetyk, diuk Hasselandzki etc.) tylko poprostu nierozważny i toksyczny.Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. A niektóre z powyższych porównań są tak uwłaczające dla Jego Królewskiej Mości, że brak mi słów.
Cytat: Ale Rodon może (ponownie) odmówić urzedu, Akrypa się na studiach zdezaktywować i zostaniemy z kimś przypadkowym. Po kiego ryzykować.Daj spokój, wycofanie komuś uznania to nie tragedia, nawet gdyby było pochopne. I nie zgadzam się z tym, że jak nie ja, Ronon i Akrypa, to zostaniemy ze złym prezydentem. Ja tu widzę wielu świetnych obywateli.
Cytat: Ależ oczywiście autorytaryzm prezydencki nie jest zły per se, podobnie jak bierność prezydencka nie jest dobra prawie nigdy. Zły jest autorytaryzm w rękach ludzi, którzy się do tego nie nadają i nie powinniśmy rozmontowywać instytucji, ani tworzyć precedensów, które ten autorytaryzm by im dały.Zgoda, ale ja nie widzę rozmontowywania instytucji, ani tworzenia niebezpiecznych precedensów.
Cytat: Masz pełną rację, ale po raz kolejny, czy powinniśmy równać w dół? Prezentujmy swój poziom, a nie zniżajmy się do zagrywek zarozumiałego Księstwa.A ja jednak jestem zdania, że nie powinno się udawać, że pada deszcz, jak plują nam w twarz.
P.S. Cieszę się, że wróciłaś, przynajmniej mam z kim się radykalnie, ale kulturalnie nie zgadzać.