14-04-2020 21:44
Karl von Schwarzengrau napisał(a):Na nowoczesnej wojskowości się nie znam. Hobbystycznie właśnie zajmuję się I poł. XX wieku i z pewnością to wpływa na kształt systemu.A tego to się domyśliłem... jak napisałem ciekawy system, ale niestety nieprzystający do współczesnej wojskowości jaką reprezentują SZ RB.
Karl von Schwarzengrau napisał(a):Kawaleria to nie jest relikt przeszłości.Relikt... i to dalekiej przeszłości. Mongolia to słaby przykład...
A jeśli chodzi o prędkość poruszania się kawalerii (słabą) względem jednostek zmotoryzowanych to polecam lekturę (skoro I połowa XX wieku to Twoje hobby) np. trzytomowy "Podręcznik dla operacyjnej służby sztabów" z okresu międzywojennego - dostępny nieodpłatnie w zbiorach cyfrowych CBW, a jak obecnie nie możesz znaleźć to daj znać, mam prawie całą CBW na dysku - podeślę. Pamiętaj, że jednostka porusza się tak szybko, jak jej najwolniejszy element.
Karl von Schwarzengrau napisał(a):Z kolei działa oblężnicze czy artyleria przeciw okrętom to jedynie przykłady. Np. w Suderlandzie takich nie mamy.No i trudno coś takiego znaleźć w mikronacjach odtwarzających czasy współczesne, bo to trochę by absurd był.
Podobnie jak "artyleria przeciwpancerna" czy przeciwlotnicza... dzisiaj działa ppanc to już jakiś margines i to raczej staroci, obecnie to raczej PPK i to od lat. A OPL... lekkie działa plot pozostały na okrętach głównie jako obrona przeciwrakietowa, ale zdecydowana większość OPL bazuje na kierowanych pociskach rakietowych, anwet takich odpalanych z ręcznych wyrzutni.