• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inauguracja obrad VI Sesji Sejmu Rzeszy
[Obrazek: 16bOy1y.png]
Po raz pierwszy Sejm Rzeszy zebrał się nie w coraz bardziej ciasnym Domu Lewskim, a w zeświecczonej, obszernej byłej katedrze łotrystów. Po raz pierwszy też kolejną sesję otworzył nie Wikariusz, a ustępujący za kilka dni Lew. Pierwszego dnia nie planowano niczego poza uroczystością otwarcia, zatem w nawie głównej ustawiono stoły bankietowe. Przed południem Ametyst zwrócił się do Lenników i Plenipotentów Wolnych Miast ze słowem powitalnym.

[Obrazek: IMG_1742.jpg]

Wysoki Sejmie, Czcigodni Lennicy i Plenipotenci Wolnych Miast Rzeszy,

witam Was po raz pierwszy w nieco innym niż zwykle miejscu obrad. Kościół łotryjski z własnej woli opuszczając Bialenię porzucił i zsekularyzował swoje dotychczasowe świątynie. Wolą władz Rzeszy było, aby nie zamieniły się one w ruiny, a dawały radość i pożytek bialeńskiemu społeczeństwu. Tym sposobem Katedra Wolnogradzka powoli staje się miejscem spotkań i ceremonii, do czego panują tu idealne warunki. Mam nadzieję, że posłuży nam przez długie lata.

Również wyjątkowo postanowiłem zwołać Sejm jeszcze przed końcem mojej kadencji, która dobiega kresu 18 kwietnia - to jest w najbliższą sobotę. Wówczas kolejny Konduktor-Wikariusz będzie mógł przeprowadzić wybór kolejnego Lwa. Już teraz mogę zapowiedzieć, że jeżeli będzie ku temu Wasza wola to planuję ubiegać się o reelekcję.  Z powyższą kwestią wiąże się pewien temat, który chciałbym poruszyć w trakcie naszych spotkań. Już od jakiegoś czasu w debacie publicznej przewija się sprawa ewentualnego wydłużenia kadencji lewskiej, co sam w obecnej sytuacji coraz częściej uważam za rozwiązanie słuszne. W związku z tym będę chciał zaproponować Wam stosowną, niezobowiązującą debatę tematyczną, która rozpocznie się dziś wieczorem lub jutro.

Także w drodze debaty tematycznej chciałbym przedstawić Sejmowi efekty pierwszych ustaleń Rady do spraw Geograficzno-Statystycznych, które to wnioski staną się, mam taką nadzieję, pewną bazą do dyskusji. Poza tym planuję przekazać Wam do zatwierdzenia projekt pieczęci Rzeszy.

Nade wszystko jednak do zgłaszania kolejnych projektów i wniosków zachęcam Was - samych Sejmujących. Pamiętajcie, że od jakiegoś czasu zadania z tym związane wypełnia Kancelaria Sejmu i tam możecie kierować wspomniane dokumenty. Ten wątek proponuję z kolei potraktować jako swego rodzaju kuluary - miejsce bardziej swobodnych dyskusji i komentarzy.

Kończąc to krótkie przemówienie tradycyjnie życzę Wam owocnych obrad. Niech dobro Rzeszy i Republiki będzie dla nas zawsze najwyższym nakazem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
Inauguracja obrad VI Sesji Sejmu Rzeszy - przez Ametyst Faradobus - 15-04-2020 10:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości