• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przemówienie powitalne Akrypy
Przemówienie powitalne Prezydenta Akrypy Ali Shariati

Bialenowie wszelkich nacji!

Główny motyw muzyczny. Moja 6-miesięczna kadencja na urzędzie Prezydenta Republiki Bialeńskiej rozgrzewa się do początku i czas na przedstawienie jej wizji.

Nie zapowiada się na żadną rewolucję, niestety. Nie chce tutaj za dużo też nudzić bo szczerze mówiąc nie mam za wiele do powiedzenia, a to co miałam wygłosiłam już w trakcie kampanii wyborczej. Mój poprzednik dokonał reform ustrojowych przy których nie mam zamiaru grzebać. Postaram się uaktywnić naszą politykę zagraniczną w oparciu o współpracę kulturalną, naukową, religijną lub inną niż polityczną choć i tamta nie jest wykluczona. Zawsze bliska jest memu serduszku współpraca z narodami podzielającymi wspólne wartości ale z drugiej strony, ciekawsza jest z innymi. Myślę, że wielkim sukcesem byłoby zawiązanie jakiejś wymiany kulturowej z takimi mikronacjami mniej dla nas oczywistymi jak np. Sarmacja, Rotria czy Bizancjum. Ale oczywiście w żadnym wypadku nie zamierzam porzucać naszych najbliższych duchowo przyjaciół.

W tym celu dokonam podróży po Pollinie! Postaram się odwiedzić każdą mikronację jaka otworzy swoje drzwi. Jaki plan podróży? Więcej informacji już w niedługo! Najpierw wszak trzeba uporządkować sprawy wewnętrzne i powyznaczać ambasadorów do placówek w mikronacjach jakie taka podróż miałaby objąć. Mój poprzednik zwrócił uwagę na fakt, że administracja krajem zabiera czas który poświęcać można na inne zadania w Republice. Mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się w ciągu tych 6 miesięcy zajmować się także tym co mam do robienia w ZK i DB. Liczę jednak bardzo na wszystkich obywateli, że będą podejmować inicjatywy w Bialenii które ja jako towarzyszka Prezydent będę mogła wspierać.

Następuje zmiana muzyczna. Niedługo w specjalnym postanowieniu powołam już formalnie swój Gabinet Prezydenta ale chciałabym już teraz poinformować wszystkich o jego składzie:

Cytat:Ministrem do Spraw Wewnętrznych, zostanie Ronon Dex. Liczę, że ta funkcja pomoże Bialenii przejść jak najbardziej harmonijnie zmianę głowy państwa i dodatkowo będzie dla mnie wsparciem we wszelkich sprawach administrowania krajem jak i wieloma innymi kwestiami które ogólnie można nazwać wewnętrznymi
Ministerem do Spraw Zagranicznych, zostanie Ametyst Faradobus. Sprawy Zagraniczne zawsze są ważne a Ametysta bardzo lubię i cenię. Na pewno sobie poradzi. ^^ Po za moimi zapewnieniami prywatnymi mogę powiedzieć, że jest to osoba co w niejednej mikronacji była i nadal śledzi to co w Polinie się dzieje.
Ministerem do Spraw Kultury i Nauki, zostanie Andrzej Swarzewski. Wielki człowiek, na żywo prawie 3 metry ma. Jego dokonania na rzecz nauki Bialeńskiej jak i ogólnomikronacyjnej powinny być ogólnie znane i same one utwierdzać w tej nominacji.
Ministerem do Spraw Trollingu, zostanie Karol Medycejski. Osoba ze wszech miar kompetentna. Zadanie jakie spełnia on w Bialenii jest tym samym uhonorowane tą pozycją. Światłość niech nastanie a znikną mroki.

Grajkowie zmieniają nuty. A aby radość z nowych oświeconych rządów była ogólna a nie tylko rodzinna spełnię prośby obywatelskie i obwieszczam uroczyście iż każdy obywatel Bialenii otrzymuję z tą chwilą po 1 folwarku. A oto pełna lista moich pierwszych nadań:

Cytat:1. Andrzejowi Swarzewskiemu – 1 folwark,
2. Ametystowi Faradobusowi – 1 folwark,
3. Karolowi Medycejskiemu – 1 folwark,
4. Jurij Pietrowi – 1 folwark,
5. Markowi Bajtusiowi – 1 folwark,
6. Janowi Sapieha – 1 folwark,
7. Joahimowi von Ribertrop – 1 folwark,
8. Iwanowi Pietrowowi – 1 folwark,
9. Piotrowi Pawłowiczowi – 1 folwark,
10. ʿĀliji zawdżat Akrypie – 1 folwark.
a za wszelkie dokonania:
11. Rononowi Dexowi - 15 + 1 folwarków.

Muzyka kończąca. Na zakończenie chciałabym podziękować mojemu poprzednikowi i kontrkandydatowi. Okres jego kadencji nie objawił się jakimiś na pierwszy rzut oka spektakularnymi sukcesami ale był czymś co wielu bardzo trudno osiągnąć, stabilnością. Jako jeden z niewielu Prezydentów naszego kraju podołał on wszelkim zadaniom administracyjnym z taką odpowiedzialnością z jaką nie wiem czy sama byłaby w stanie podołać. Uważam to za wielką i główną cechę jaką mam nadzieje odziedziczyć po swoim poprzedniku na urzędzie. Jeszcze raz dziękuję i składam pokłon. Jankowi Sapiesze chciałabym podziękować i liczyć, że nadal będzie realizował swoje projekty, między innymi listę przebojów. 

Prezydent
Republiki Bialeńskiej
(-) Akrypa Ali Shariati
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wiadomości w tym wątku
Przemówienie powitalne Akrypy - przez Akrypa Ali Shariati - 17-04-2020 13:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości