24-04-2020 21:39
Akrypo, kilka cytatów w myśl Eliadego znalezionych w Internecie, które może pomogą Ci zrozumieć, dlaczego użyłem tego słowa. Przeszukałem pobieżnie "Sacrum, mit, historia" z mojej domowej biblioteczki, ale nie znalazłem tam definicji wprost, raczej trzeba ją wywnioskować z całości (ale jeśli bardzo Cię to interesuje, mogę kiedyś na Wydziale Mikrozofii coś więcej na ten temat napisać):
- Mity odróżnia od legend i fantastycznych opowieści fakt, iż traktowane są przez swoich wyznawców jako historie prawdziwe, wtargnięcie sacrum w rzeczywistość zmysłową i wzorce do naśladowania
- W zbiorze prac Eliadego Sacrum, mit, historia pojęciem mitu określona jest forma opowiadania, przytaczającego historie o czynach bogów i bohaterów. Mit objaśnia okoliczności powstania kosmosu, świata, społeczności, praw oraz ważnych dla danej grupy elementów świata materialnego i niematerialnego. Mity to wzorce – mają szczególne znaczenie dla społeczności i jej kultury, gdyż każda opowieść mówi o prawydarzeniu (...).
- Słynne rozróżnienie M. Eliadego, oddzielającego historię człowieka archaicznego od świadomie dążącego do tworzenia historii człowieka historycznego, uzupełnione winno zostać o historię człowieka postmodernistycznego, przy czym każda z trzech megaepok czerpie z mitu, rekonstrukcji ulega natomiast jego forma, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zmieniających się realiów.