30-04-2020 18:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020 11:50 przez Akrypa Ali Shariati.)
Wysoka Izbo,
Na wstępie chciałbym też zgłosić autopoprawkę:
Chodzi o to, że formalnie zostałem wybrany na kadencję dwumiesięczną, więc inaczej należałoby mnie wybrać od nowa.
staję mi dziś zaprezentować Zgromadzeniu Narodowemu długo wyczekiwany projekt noweli ustawy samorządowej w formie następujące:
Cytat:
Ustawa o zmianie ustawy
o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników
z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii
o nazwie Rzesza Bialeńska,
oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych
z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii
o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej.
z dnia 11 maja 2019 r.
-- -- 2020 roku
Artykuł 1.
Zmianie ulega treść artykułu 4. Ustawy.
Artykuł 2.
Artykuł 4. Ustawy zyskuje brzmienie:
"1. Obradom Sejmu Rzeszy Bialeńskiej przewodniczy Lew Wolnogradu.
2. Lew Wolnogradu wybierany jest na sześciomiesięczną kadencję przez Sejm Rzeszy Bialeńskiej. Sejm Rzeszy Bialeńskiej ma prawo odwołać Lwa Wolnogradu na wniosek każdego posiadacza folwarków większością 2/3 głosów.
3. Po zakończeniu kadencji dotychczasowy Lew Wolnogradu pełni swoje obowiązki i przewodniczy obradom Sejmu Rzeszy Bialeńskiej do chwili wyboru następcy, o ile Prezydent Republiki Bialeńskiej nie postanowi inaczej. Dotychczasowy Lew Wolnogradu nie pełni swoich obowiązków w przypadku, gdy zostanie odwołany lub zrzeknie się urzędu.
4. Procedurę wyboru Lwa Wolnogradu przeprowadza Prezydent Republiki Bialeńskiej jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej.
5. Lew Wolnogradu zwołuje kolejne sesje i posiedzenia Sejmu Rzeszy Bialeńskiej. Lew Wolnogradu publikuje uchwały w imieniu Sejmu Rzeszy Bialeńskiej.
6. W przypadku wakatu na stanowisku Lwa Wolnogradu lub nierozpatrzenia wniosku do niego w terminie 3 dni od daty wpłynięcia jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej."
Artykuł 3.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą publikacji.
Projekt został wypracowany w trakcie debaty na Sejmie Rzeszy. Jest w gruncie rzeczy odpowiedzią na postulaty, które pojawiały się od dawna i które podziela większa część lenników i plenipotentów. Ostatecznie nie zdecydowaliśmy się na bezterminowe przedłużenie kadencji lewskiej wydłużając ją jedynie do okresu półrocznego.
Na wstępie chciałbym też zgłosić autopoprawkę:
Cytat:7. Kadencja obecnego Lwa Wolnogradu minie sześć miesięcy od momentu objęcia przez niego urzędu."
Chodzi o to, że formalnie zostałem wybrany na kadencję dwumiesięczną, więc inaczej należałoby mnie wybrać od nowa.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)

![[Obrazek: bialenia-ikona.png]](https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/images/bialenia/bialenia-ikona.png)