• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Ustawa o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków
W wielu kwestiach zgadzam się z Andrzejem:

1. Kwestia lenna to sprawa Rzeszy, Prezydent je formalnie nadaje i może je formalnie likwidować... na wniosek Lwa. Moim zdaniem to wystarczy do tego by usuwać długotrwałe "martwe" lenna.

2. Folwarki są nadawane za zasługi i czyjąś nieobecność, nawet dłuższą nie umniejsza przeszłych zasług. Odbieranie folwarków, pozbawienie odznaczeń pozostawił bym jako indywidualne decyzję z udziałem sądu czyli Rady Republiki i tylko za ciężkie przestępstwa przeciwko państwu.

Inna sprawa, że jakaś forma "gradacji” lenn mogła by zaistnieć. Tutaj można się zastanowić, ale już chyba bardziej w Rzeszy nad jakąś formą czytelnego podnoszenia statusu lenn, które aktywnie prowadzą narrację, są dobrze zagospodarowane itd. Tylko jak słusznie Andrzej zauważa to kwestia odrębna od folwarków, jako formy nagradzania obywateli.

Tak czy inaczej... osobiście jestem przeciwny tej regulacji, ale jeśli miałaby być przeforsowania to proszę o uwzględnienie kwestii, które poruszyłem wcześniej czyli:
- zabezpieczenie na trwale kwestii osób szczególnie zasłużonych dla RB,
- kwestia nieobowiązywania art.2 w przypadku spełnienia warunków z art. 3.3.

Wiadomości w tym wątku
RE: Ustawa o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków - przez Ronon Dex - 06-05-2020 09:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości