09-05-2020 00:11
Kwestia tych księżyców jest podnoszona chyba odkąd sam zająłem się astronomią. Nasz świat jest światem alternatywnym, na jakiejś nikomu nieznanej planecie, dzieje się jednak w uniwersum, które ma określone prawa fizyki. Możemy oczywiście tworzyć filary rzeczywistości od zera, ale czy poradzimy sobie? Nawet realni naukowcy zapewne nie są w stanie wydedukować ewentualnych światów o innych prawach fizyki, bo nie mieści się nam to w głowach. Nie czuję się mądrzejszy od nich, by układać modele świata wedle swojego widzimisię. Nasz świat ma konie, kozy, żaby, słońce, rytm dobowy na 24 godziny i całą masę elementów, które pochodzą ze świata realnego. Czerpiemy z reala pełnymi garściami i uważam, że korzystanie z jego praw fizyki nie jest niczym złym, bo to w końcu jedynie alternatywna rzeczywistość, a nie jakaś atrakcja. Zaś wedle realnych praw fizyki, podsumowując realia uzależnione od świata realnego, nie byłem w stanie umieścić dwóch księżyców. Mogłem oczywiście zrobić jakąś małą kuleczkę, ale chyba nie o to nam chodzi. Po wielu testach (bo próbowałem to zrobić) uznałem, że najlepiej będzie wziąć model Ziemi z Księżycem i wokół tego zbudować resztę systemu.