• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przyszłość Suderlandu
Nie jestem pewien, co o tym myśleć. Podczas działalności Suderlandu niektóre osoby wielokrotnie deklarowały aktywność, a ostatecznie nic z tego nie wychodziło. Sam pisałem ciągle o tym, a od pewnego momentu nie miałem kompletnie pomysłu na to, co można by jeszcze napisać. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że nasz kraj wymagał gruntownej przebudowy, problem w tym, że nie wiadomo, kto ma się tym zająć. Mam nadzieję, że to stowarzyszenie zwróci większą uwagę i tak jak w przypadku Bialenii, pomoże zebrać obywateli do kupy. Nie dziwię się jednak, że tak to się skończyło. Swego czasu traktowałem mikronacje prawie jak drugie życie, dlatego po tym, jak wszyscy ciągniemy to 2-3 lata, mamy prawo się zmęczyć. Przynajmniej ten miesiąc urlopu zrobi dobrze nam wszystkim, zwłaszcza, że nie było już kompletnie pomysłu na ciągnięcie tego dalej.

Co można zrobić? Dajmy sobie czas, naprawdę. Uważam za nieco błędną decyzję, by tak szybko tworzyć to stowarzyszenie, bo tylko ono nas będzie kusić. Panie Karl, niech Pan się zajmie sesją i odłoży to wszystko na chwile w cholerę. Jeśli mają wrócić chęci, to musimy za tym w jakiś sposób zatęsknić. Za ten miesiąc lub dwa możemy zorganizować jakąś akcje propagandową mającą na celu zawrócenie Suderlandczyków do państwa tzn. stowarzyszenia. Do tego czasu nic nie stoi na przeszkodzie, by osoby, które naprawdę korci, tworzyły jakąś narracje w związku z tym. Bo to chyba wszyscy wiemy i nie potrzebujemy wielkich debat - stało się to wszystko zbyt formalne. Zatraciliśmy kompletnie wymiar narracji na rzecz dyskusji o niczym oraz polityki, która nie miała jak żyć w naszym systemie. Na pewno nie bez narracji. Jeśli odtworzymy państwo, powinno w nim być więcej elementów właśnie narracyjnych. Do tego ogarnięte w końcu takie systemy, jak gospodarka zasobami. Pisałem swoją propozycje dla podobnego systemu i w sumie chętnie przedstawię ją również w Bialenii.

Wiadomości w tym wątku
RE: Przyszłość Suderlandu - przez Ferdynand Dugosz - 01-06-2020 07:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości