• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusje o reformie UB
Starałem się jeszcze siąść i pomyśleć nad przyszłością UB i mam kilka przemyśleń tudzież pomysłów.

Teoretycznie obecnie zasada działania i struktur naszego uniwersytetu jest taka, że wydziały mają charakter specjalistyczny. Krótko mówiąc Wydział Historii Najnowszej Mikroświata istnieje w takiej formie dlatego, że ja zgłosiłem chęć szerzenia tych, bądź co bądź wąskich, zainteresowań na gruncie bialeńskiej nauki. W tradycyjnym systemie tego typu działalnością zajmowałaby się raczej katedra lub co najwyżej instytut. Szlachetne założenie było takie, że wydziały mają odpowiadać podaży, to znaczy odzwierciedlać zainteresowania badawcze pracowników. Pewnie w nieistniejącym realu taki stan rzeczy byłby marzeniem wielu akademików, ale spójrzmy prawdzie w oczy: w ten sposób zamykamy bramy uniwersytetu przed tymi, którzy może by i raz na jakiś czas chcieli się podzielić z nami jakąś wiedzą, ale nie mają odpowiedniego miejsca, bo jest wydział historii najnowszej, ale nie ma jednostki zajmującej się historią fabularną albo socjologią.

Mój pomysł jest następujący: utwórzmy na UB dwa duże wydziały ogólne - jeden humanistyczno-społeczny, a drugi do nauk ścisłych. Chodzi o to, aby nie tylko etatowi naukowcy, ale wszyscy chętni mogli tam znaleźć miejsce do realizacji własnych zainteresowań intelektualnych. Nie oczekujemy w końcu, że wszystko co się tutaj dzieje musi wpisywać się w sztywne ramy naukowości - siłą rzeczy v-nauka ma charakter bardziej swobodny i otwarty. Każdy wydział będzie posiadał aulę wykładową, tak jak teraz jest Aula Dugina na Historii Najnowszej, w której każdy będzie mógł coś wygłosić, wrzucić linka do jakiegoś ciekawego wystąpienia (także realowego) albo wysłuchać i ocenić cudze rozważania. Będzie to też miejsce organizacji debat oraz konferencji, to znaczy znajdą się tam wątki co do zasady nastawione na dyskusję, moderowane przez władze Wydziału. Ponadto każdy wydział będzie prowadził studia na zasadach, które przedstawiłem już w poście wyżej. Nie oszukujmy się jednak, że jakakolwiek reforma wirtualnego uniwersytetu pomoże przyciągnąć regularnych studentów - v-studia są po to, że jeśli ktoś jest chętni i ma jakieś, najczęściej wąskie, zainteresowania intelektualne to powinien mieć na tej podstawie możliwość uzyskania dyplomu. W związku z tym one muszą mieć w miarę swobodny charakter.

W ogóle jeżeli ktoś z nas ma zainteresowania bardziej szczegółowe to ich realizacji mogą służyć pomniejsze jednostki w ramach wydziałów. Przykładowo: zakładam, że w ramach tej reformy powstanie Wydział Humanistycznych, a w nim Instytut/Katedra Historii Najnowszej Mikroświata, Historii Przedinternetowej, Mikrozofii i Geopolityki albo Archeologii. Tam będą mogły być realizowane projekty naukowe, opisywane ekspedycje i wykopaliska, eksperymenty etc. Nie chcę tworzyć struktury trójstopniowej. Status i nazwa danej jednostki (pracownia, katedra albo instytut) niech po prostu odzwierciedla jej zakres, a nie status. Przykładowo: mam ochotę rozwinąć nieco bialeńską archeologię, więc staram się o otwarcie na UB katedry albo instytutu i tam opisuję odpowiednie działania. W ten sposób uniwersytet żyje, ma korzyść z mojej aktualnej zajawki.

Osobnym działem będzie nadal stale rozbudowywana biblioteka - tam umieszczane będą zbiory, które nie są wykładami, a raczej publikacjami, czyli tak jak to ma miejsce teraz. Oczywiście na forum mikronacyjnym granica między wykładem i publikacją jest bardzo cienka, więc o ewentualnej kwalifikacji do biblioteki lub auli na danym wydziale niech decydują władze UB albo zarządca biblioteki. Mam jednak nadzieję, że biblioteka docelowo stanie się ważną instytucją bialeńskiego życia kulturalnego, gromadzącą dorobek nasz jako mikronautów (i nie tylko).

Kilka rzeczy proponuję natomiast technicznie wywalić, bo są martwe i nie wiem, czy ich potrzebujemy. Dział "Colloquia Bialenica" okazał się niepotrzebny, więc jeśli ta impreza jednak wypali to niech się odbywa po prostu w głównym dziale UB. Podobnie dział Ligi Bluszczowej, która jednak okazała się niewypałem, ale o tym można jeszcze podyskutować, bo sprawa jest skomplikowana. Ważna jest też przejrzystość: chciałbym uporządkować dział uczelni tak, aby na samym szczycie był, co logiczne, poddział Rektoratu, potem Biblioteka, a następnie poszczególne wydziały. Chodzi o to, aby się nie gubić.

Chciałbym też wspomnieć o Wydziale Wojskowym. Wydaje mi się, że uczelnia jest nie tylko miejscem rzeczywistych dyskusji - powinna uzyskać też swój wymiar narracyjny, aby wytworzyła się pewna rzeczywistość. Proponuję zatem, aby WW był głównie fabularnym miejscem kształcenia kadr Sił Zbrojnych RB oraz Gwardii Rzeszy. Oczywiście niech będą tam publikowane wykłady, niech się toczy normalne, naukowe życie, ale nie tylko. Możemy założyć, że narracyjne kształcenie oficerów odbywa się w dwojaki sposób: część wirtualnych studentów to będą po prostu studenci/kadeci Wydziału Wojskowego, tacy podchorążowie. Niech ich nauka trwa np 2 albo 3 lata, niech będą oni skoszarowani etc. Po ukończeniu studiów otrzymają patenty i będą zatrudniani w armii jako zawodowi oficerowie. Rzeczywiści kandydaci na oficerów będą musieli zapoznać się z jakimś materiałem umieszczonym w WW i jakoś go zaliczyć. Drugi segment może być natomiast wzorowany na systemie (post)radzieckim, znanym z demoludów (bażanty) i współczesnej Rosji albo Białorusi (katedry wojskowe przy uczelniach). Możemy założyć, że część cywilnych studentów innych wydziałów przechodzi w okresie studiów ochotnicze przeszkolenie wojskowe - dajmy na to raz w tygodniu plus dwutygodniowe ćwiczenia co jakiś czas. Po ukończeniu studiów są oni mianowani na podoficerów i jeśli wyrażają chęć to kierowani na praktykę dowódczą. Po jej zakończeniu zostawaliby oficerami rezerwy i jeżeli w armii byłoby zapotrzebowanie to mogliby zostać powołani do służby. Armia RB jest dosyć liczna, więc w ten sposób rozwiązalibyśmy problem rezerwy kadrowej. 

To takich kilka bardziej konkretnych myśli i pomysłów, które moim zdaniem warto by przynajmniej częściowo zrealizować.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Kwestia UB po raz x... - przez Ronon Dex - 09-04-2019 17:03
RE: Kwestia UB po raz x... - przez Ronon Dex - 09-04-2019 19:46
RE: Kwestia UB po raz x... - przez Ronon Dex - 28-04-2019 19:11
RE: Kwestia UB po raz x... - przez Bajtuś - 29-04-2019 15:14
RE: Kwestia UB po raz x... - przez Hewret von Thorn - 11-05-2019 19:46
RE: Kwestia UB po raz x... - przez Hewret von Thorn - 11-05-2019 19:52
RE: Plan na naprawę uniwersytetu - przez Ametyst Faradobus - 01-09-2020 12:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości