• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parostwo Venomania
Przesiadując w sobotnie popołudnie na polu niedaleko swojego venomańskiego pałacu, stwierdziłem, że Bialenia może się poszczycić niewielką liczbą dzieł sztuki. Mamy niedokończoną (ale pomimo tego długą i bogatą w symbolikę) epopeję "O przypadkach dzielnych praszczurów..." z której kontynuacją powinniśmy chyba poczekać na Macieja. Mamy też pewną ilość wierszy i opowiadań rozsianych po starym forum. Może warto stworzyć na stronie głównej "Bibliotekę Narodową" i tam umieścić nasz dotychczasowy dorobek kulturowy?
Pomyślałem też, że chętnie napisałbym serię opowiadań lub powieść publikowaną w odcinkach. Z całą pewnością akcja powinna zostać umieszczona w historii Bialenii, ale jeszcze nie wybrałem okresu, ani tematyki. Jednym z moich pomysłów jest napisanie o lewicowej partyzantce w czasie Wielkiej Wojny Mikroświatowej oraz późniejszej okupacji sarmackiej i wojny domowej. Kuszące byłoby też stworzenie powieści psychologicznej osadzonej w drugiej połowie XIX wieku np. w Mesjano. Z trzeciej strony realnie lubię literaturę grozy (Lovecraft, Poe, King, Grabiński) i fajnie byłoby coś w tym stylu napisać (chociaż chyba nie w formie powieści, a krótkich opowiadań, czy wręcz creepypast).
Co o tym sądzicie? Czytalibyście bialeńską literaturę?
A może i Was zachęciłem do rozwoju bialeńskiej kultury i sztuki?
[Obrazek: nicolas-gomez-davila.jpg]
Prezydent Swarzewski odpoczywa na polu w Venomanii.

Wiadomości w tym wątku
RE: Parostwo Venomania - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-05-2019 16:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości