• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu
Tak sobie myślę, że może warto by pomyśleć o kolejnych symbolach Rzeszy. Czytałem sobie niedawno o zachciance pana Dudy, który ma dostać łańcuch Orderu Orła Białego i tak mnie to trochę, nie powiem, zainspirowało. Wymyśliłem mianowicie, aby znakiem urzędu Lwa Wolnogradu był łańcuch. Jako, że Lew jest Wielkim Mistrzem Orderu Rzeszy insygnium to byłoby właśnie łańcuchem orderowym - trochę jak łańcuch prezydenta Rosji, którego głównym elementem jest krzyż Orderu "Za Zasługi dla Ojczyzny" (co ciekawe to nie jest najwyższy rosyjski order) albo łańcuch wielkiego mistrza Legii Honorowej, którego co prawda się nie nosi, ale grawerowane są na nim imiona kolejnych prezydentów Francji. Myślę, że gdyby pójść w tę stronę mogłaby powstać ciekawa tradycja.

Jeżeli chodzi o wizualizację to przyznaję, że mnie inspiruje wariant rosyjski. Mamy krzyż Orderu Rzeszy, który mógłby służyć za główny element. Reszta jest do uzgodnienia. Do tego mógłby dojść sztandar, który nawiasem mówiąc powinien sobie sprawić też Prezydent Republiki, ewentualnie Korona Cesarska Valhalii, ale nie po to, aby ją nosić tylko żeby sobie stała jako skarb Rzeszy, na który można by na przykład składać ślubowanie.

Pewne insygnia powinny przysługiwać też Miecznikowi, który jest Kanclerzem Orderu Rzeszy. On też mógłby mieć swój łańcuch, ale na przykład srebrny i nieco mniejszy. W ogóle innymi elementami obydwu łańcuchów mogłyby być tarcze z herbami miast oraz herbem Rzeszy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Ametyst Faradobus - 21-09-2020 10:41
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Iwan Pietrow - 02-03-2021 14:20
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Iwan Pietrow - 03-03-2021 17:26
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Iwan Pietrow - 03-03-2021 17:37
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Iwan Pietrow - 03-03-2021 18:55
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Iwan Pietrow - 03-03-2021 19:30
RE: Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu - przez Iwan Pietrow - 03-03-2021 21:59

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości