• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O świętach i rocznicach
Moi drodzy,

dziś rano odebrałem przesłane mi z Dreamlandu pocztą dyplomatyczną życzenia od Andrzeja Swarzewskiego, który słusznie zwrócił uwagę na mijającą w zapomnieniu rocznicę powstania Republiki. W mojej opinii należałoby się zastanowić - dlaczego ów jubileusz nie został upamiętniony?

Początkowo chciałem zaproponować, abyśmy poszerzyli kalendarz świąt państwowych właśnie o dzień 25 września. Oczywiście jest to do rozważenia, ale może nie potrzebujemy kolejnego wrześniowego święta? Tym niemniej chciałbym poruszyć dwie kwestie - po pierwsze czy 10 lat Bialenii nie powinno zostać w jakiś sposób upamiętnione? Mówię o akcie jednorazowym, ale wymownym - może pomnik, pod którym będziemy składać kwiaty? Może 10 000 szkół na dziesięciolecie? Koniec końców coś trzeba zrobić.

Druga sprawa o święta już istniejące, które im dłużej tu jesteśmy tym bardziej stają się monotonne i nijakie, zlewają się jedno z drugim. W mojej opinii każde święto państwowe powinno doczekać się cech charakterystycznych, rytuałów i świeckich tradycji. 1 maja mamy pochód i to jest rzecz bardzo dobra. Trzeba by zatem zastanowić się, jak obchodzić pozostałe. Raz do roku mogłaby odbywać się defilada (może 1 września?), a innym razem apel poległych i właśnie składanie wieńców (rocznica Powstania?). Budowałoby to pewien cykl roczny i stanowiło jednocześnie godne upamiętnienie rocznic.

Myślę, że temat jest wart dyskusji, zwłaszcza w okresie przedwyborczym.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
O świętach i rocznicach - przez Ametyst Faradobus - 26-09-2020 15:13
RE: O świętach i rocznicach - przez Ronon Dex - 28-09-2020 05:43
RE: O świętach i rocznicach - przez Ronon Dex - 28-09-2020 18:06
RE: O świętach i rocznicach - przez Janek Sapieha - 29-10-2020 11:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości